2017

We zitten alweer in de laatste dagen van het kalenderjaar, dus traditiegetrouw tijd voor een terugblik over het afgelopen jaar. 2017 zie ik graag als een mooi tussenjaar. Een jaar waarin ik niet altijd vol de aandacht voor OWL kon hebben, maar wel de dingen heb gedaan die passen bij OWL. De komende jaren focus ik me graag op het vervolg. In 2017 bestond OWL vier jaar, de mensen die me kennen weten dat ik een liefhebber van de woordgrap ben, dus vier jaar OWL, dat moet je vieren, helemaal wanneer je zelf 40 wordt in dat kalenderjaar. Gevolg: Een mooi groot en geslaagd feest bij Kastanjelaan13 te Velp. Met hapjes (loempia’s), drankjes, een toffe DJ en een geweldige vogelshow. Een hoogtepunt voor mij, maar ook voor de relaties, vrienden en familieleden die aanwezig waren. 2017 was ook het jaar van het schrijven van Blogs. Daar waar er in de voorgaande 2 jaar slechts 7 blogs geschreven werden waren dat er 18 in 2017. Dit schrijven bevalt zo goed dat ik momenteel bezig ben om deze blogs, aangevuld met persoonlijke verhalen ga bundelen tot een boek. Het doel is om dit boek rond de zomer af te hebben, dan bestaat OWL namelijk 5 jaar.
 

Acteren

Begin 2017 werd OWL samen met AKOR Support ingezet bij Elyse. Zij hadden een 2 daagse inspiratiesessie en op dag 2 werden wij ingezet voor een act. Hiervoor lagen we letterlijk in een bed en speelde we een stel wat de boel nog eens doornam (en op de korrel nam). Aan het eind van de dag hebben we de deelnemers getrakteerd op een workshop improvisatietheater. Dat de combinatie van inhoud en acteren goed ligt bleek wel bij de Verrassende Workshop “Arbowet en preventief verzuim” georganiseerd door BrinQer en Lexman Advocaten. De verrassing was OWL, zogenaamd als deelnemer aanwezig om vervolgens een uit te leggen dat de case die behandeld werd over mij ging. Ik mocht mijn kant van het verhaal doen. Vol verbazing keek de zaal mij aan en keken ze toch anders tegen de case aan dan ze in eerste instantie deden. Een geweldige rol om te spelen!
 

Organisatie advies

Voor het derde jaar op rij werd er een vacature met succes vervuld bij Makro Kerstpakketten. Bijna een jaarlijkse traditie aan het worden. Dit keer vond OWL Rene Koenen voor de functie van Salesmanager Best. Daarnaast heeft OWL Save Plastics uit Arnhem geholpen tijdens het werving & selectie traject voor een administratief medewerker. Erg leuk om zo samen een traject aan te pakken, wat resulteerde in een mooie aanstelling van Sjoerd.

Ook in 2017 zat Matteo in het Werkveldcommissie Bachelor HRM van ISBW (onderdeel van NCOI). Leuk om met HR specialisten van gedachten te wisselen over het HR vak en de daarbij behorende ontwikkelingen.

Voor de OR van Dille&Kamille bekeek OWL een rapport over beloningen en gaf hierover een advies af. De positieve reacties over dit advies waren leuk om te lezen.

Na de zomer vroeg Johnny uit Amsterdam mij om raad vanwege een conflictsituatie op zijn werk. Beide partijen kwamen al snel tot de conclusie dat het beter was dat de wegen gingen scheiden, alleen had men een verschil over de manier hoe deze wegen gingen scheiden. Na intensief contact vanuit OWL naar beide partijen kwam men tot een oplossing waarmee iedereen geholpen was.

Eind van het jaar benaderde Exposure Systems te Elst OWL over de toepasbaarheid van een CAO. Een medewerker van het bedrijf had hier namelijk vragen over gesteld. OWL heeft dit uitgezocht en inmiddels besproken met het bedrijf en de betrokken medewerker. We gaan nu bekijken of een aanvullend reglement arbeidsvoorwaarden een handige opzet is voor dit groeiende bedrijf.
 

Workshops

In februari organiseerde OWL een inspiratiesessie voor Plastic Fantastic. Een samenwerkingsinitiatief bestaand uit meerdere partijen. OWL was de dagvoorzitter die tussen de dinerrondes door een quiz deed die in relatie stonden met het onderwerp alsmede met een eerder gehouden enquête. Op een leuke en originele manier werden gesprekken geopend en ideeën uitgewisseld.

In april kwam het in 2016 geïnitieerde B+ programma tot bloei. Een programma vanuit Anders Gezond en OWL wat voornamelijk kijkt naar mogelijkheden vanuit een positieve gedachten. Zowel voor de gezondheidzorg als bedrijven erg interessant. Extra leuk dat de eerste sessie voor HR specialisten gegeven werd.

Ook het programma Stap2 werd in 2017 echt ingezet. Zowel BrinQer als Staat van dienst hebben deze out of the box workshop ingezet om mensen te helpen met durven en loslaten. Het was goed om te horen dat mensen hierdoor echt loskomen!
 

Persoonlijk

2017 was best een pittig jaar. Er zijn momenten geweest waarvan ik enorm genoot, maar ook momenten geweest dat het enthousiasme minder was. Gedurende dit jaar heb ik een coachingstraject gevolgd wat de nodige inzichten heeft gegeven. Hierbij werd veelvuldig gebruik gemaakt van familieopstellingen. Een geweldig fenomeen, wat erg goed werkt. Het laat mij in ieder geval meer kijken naar de mooie momenten die er zijn. Inmiddels word ik zelf ook af en toe als representant ingezet, dankbaar om te mogen doen.
Zoals bekend werk ik naast OWL ook in loondienst bij VWT. Naast het dagelijks (besturende) HR werk heb ik me vol ingezet voor een organisatie veranderingstraject, waarbij 60 assessments afnemen en bespreken bijvoorbeeld een onderdeel was. Daarnaast was ik de initiatiefnemer van een algemeen leiderschapsprogramma, wat gedurende 2017 als pilot werd gedraaid en in 2018 wordt uitgerold over diverse groepen. Een mooi jaar dus bij VWT, maar hierdoor wel minder actief voor OWL dan gewenst.

In 2017 maakte ik veel leuke dingen mee, naast het coachingstraject en het OWL feest waren de reizen naar Sri Lanka en Indonesië ook absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar! Andere bijzondere momenten waren:

 • IMPact gaat over de GRENS, mijn laatste voorstelling als IMPactspeler!
  Het hart en ziel heb ik deze voorstelling voorbereid en gespeeld.
 • Voetbalweekendje met Wessel naar Leipzig-Frankfurt.
 • De bekeroverwinning van Vitesse
 • Cabaretvoorstellingen van Ashton Brothers, Peter Pannenkoek, Daniel Arends, Pieter Jouke en Niet schieten
 • Moltalk bezoeken
 • Optreden van Diggy Dex
 • Reunie Randstand en Reunie vriendegroep uit de buurt
 • 3 keer een 40ers feestjes in de vriendengroep
 • Leuke dingen doen met het gezin
 • Record aantal keer sporten neergezet

Al bij al mooie momenten om dankbaar op terug te kijken.
Laten we ook in 2018 genieten van alle ups.
 

Veel geluk en gezondheid alvast!
Matteo