OWL

Over OWL


Historie

Ineke Kooman-Liebers richtte OWL op in 1988. Ze was als moeder van 3 kinderen net afgestudeerd als Pedagoog en besloot om op hobbymatige basis een eigen bedrijf op te starten.


OWL stond voor Opleidingen, Workshops en Lezingen. Bij de VVAO (Vereniging voor Vrouwen met een Academische Opleiding) gaf ze al diverse Opleidingen/Workshops/Lezingen, vanuit OWL was ze vooral actief in de gemeente Rheden en gaf ze trainingen namens de Open Universiteit te Nijmegen.


Onder de vleugels van Ineke Kooman-Liebers waren de bekendste OWL-trainingen:

  • Spreken in het openbaar
  • Effectief vergaderen
  • Persoonlijk effectiviteit
  • Time Management
  • Welk kleurtype ben jij?

Aanvullend gaf Ineke ook individuele trainingen op maat en de workshop Pensioen In Zicht voor aankomende pensionarissen en hun partner.
Ineke zei met regelmaat gekscherend tegen haar zoon Matteo “Ik voer OWL nu op hobbymatige basis uit, mag jij het later overnemen en professioneel neerzetten”. Standaard antwoord van haar zoon was “Zorg jij maar dat OWL een mooi groot bedrijf wordt, dan word ik je P&O-er.”

Op 08-08-2010 overleed Ineke en hierdoor kwam er noodgedwongen een einde aan het bedrijf OWL. Op haar begrafenis sprak Matteo de ambitie uit om ooit OWL nieuw leven in te blazen. Op 28-08-2013 maakte hij deze ambitie werkelijkheid door zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Weliswaar niet als Opleidingen, Workshops en Lezingen, maar wel als OWL. Waarbij het oude logo in een modern jasje in ere werd hersteld.

 


Voor OWL ervaringen vanuit Matteo, zie hier 'het eerste jaar', 2015 en 2016.


Matteo Kooman

Na de middelbare school stond Matteo voor de opgave om zijn studierichting te kiezen. Zowel de HEAO, P&O als Pabo waren interessante studierichtingen voor hem. Hogeschool IJselland te Deventer bood uitkomst, zij waren net gestart met een “brede Propedeuse jaar”. In dat jaar maakte Matteo kennis met alle drie de studierichtingen en de daarbij behorende vakgebieden. Uiteindelijk koos Matteo voor de studierichting P&O, waar voor hem zowel de zakelijke als sociale kant samen kwamen. Spijt van deze weloverwogen keuze heeft hij nooit gehad. Het P&O vak past perfect bij hem, met name vanwege de afwisseling. 

Zijn eerste werkervaring deed hij op als Intercedent bij HBO-JobService (inhouse vestiging van Randstad op Hogeschool IJselland). Daar hield hij zich bezig met bemiddeling van studenten voor bijbanen. Hij vervolgde zijn carrière voor ruim zes jaar bij Metro C&C Nederland, waar hij eerst als Operationeel P&O-er begon in de vestiging Duiven, vervolgens werd hij vrijgemaakt om landelijk alle P&O procedures in kaart te brengen en te beschrijven, daarna verving hij tijdelijk een eindverantwoordelijke P&O-er in de vestiging Nijmegen en uiteindelijk sloot hij zijn Metro C&C carrière af met een totale reorganisatie op het gebied van arbeidsvoorwaarden en organisatie indeling bij de kerstpakketten tak.

Hij vervolgde zijn loopbaan voor drie jaar bij Deutsche Post, waar hij in eerste instantie als P&O adviseur werkzaam was bij Interlanden. Hier zette hij het verzuimbeleid op, hield zich met meerdere ontslagzaken bezig en met de integratie van een overgenomen bedrijf. Daarna werd Matteo HR manager bij het bedrijfsonderdeel SelektMail, waar hij leiding gaf aan drie P&O adviseurs, een recruiter en 2 administratief medewerkers. SelektMail zat midden in de politieke perikelen omtrent liberalisering van de postmarkt, kortom een bevlogen periode. 

In 2009 maakte Matteo de overstap naar Mcom, onderdeel van VolkerWessels Telecom. Mcom bestond op dat moment een jaar en moest op HR gebied volledig worden opgebouwd, een mooie klus die Matteo met beide handen aangreep. W&S trajecten werden opgestart volgens het (door hem zelf bedachte) RecruitTogether principe, de HR administratie werd ingericht, Arbeidsvoorwaarden werden opgesteld en processen beschreven. Gezien de diversiteit van Mcom introduceerde Matteo Visie, Missie en Kernwaarden en gaf hierin, samen met de marketing adviseur, zelfgemaakte cursussen aan het personeel. In 2012 volgde de ontmanteling van Mcom, waarbij Matteo een dusdanige actieve rol had, dat vrijwel alle medewerkers over konden naar klanten danwel overnemende partijen. Binnen VolkerWessels Telecom heeft Matteo de projecten “Recruitment” en “Inhuurproces Personeel”op zich genomen. Sinds september 2013 is hij P&O verantwoordelijke voor het bedrijfsonderdeel Services, een nieuwe en groeiende organisatie.  

Matteo is getrouwd met Joyce en vader van AJ, Roméo en Cherubin. In zijn vrije tijd sport hij graag, is hij coach van het voetbalteam van AJ en speler van theatergroep IMPact te Velp. Hij is dol op reizen, waarbij hij vooral Zuidoost-Azië een warm hart toedraagt. Dit wordt versterkt door zijn vrouw Joyce, zij is namelijk geboren op de Filippijnen in de hoofdstad Manila.

Met de oprichting van OWL komt een droom uit voor Matteo. Allereerst omdat hij het voormalige bedrijf van zijn moeder nieuw leven in heeft geblazen. Daarnaast komen de drie studiekeuzes waartussen hij moeilijk een keuze kon maken bijeen onder de vlag van OWL.