2023

Het jaar 2023 is klaar. Een jaar waarin ons huis weer is opgeknapt, dat heeft veel tijd en energie gekost. Maar voor het goede doel, wat zijn we blij dat we weer terug zijn. En mooi om te melden dat OWL nu een eigen werkkamer heeft! Het is ook het jaar waarin OWL 10 jaar is geworden! Om dat te vieren worden er 10 OWL events georganiseerd, iedere keer met 10 personen die iets voor OWL betekenen. In 2023 waren de eerste 5 events, in 2024 volgen de andere 5 events. Daarnaast heb ik in 2023 de systemische vervolgtraining doorlopen bij Parre en Deden, hierdoor mag ik me begin 2024 Systemisch coach noemen!

In deze OWL terugblik beginnen we eerst met de traditionele cijfers op een rijtje. Vervolgens lees je per maand hoe het jaar voor OWL was. Al bij al ben ik trots op dit jaar, vooral vanwege de diversiteit qua werkzaamheden. Veel leesplezier.

 

Alle cijfers op een rij

 • In 2023 factureerde OWL aan 15 verschillende organisaties, dat zijn er weer vier meer dan vorig jaar!
 • De omzet is met maar liefst 32,41% gestegen ten opzichte van 2022. Tot nu toe ver weg het beste jaar qua omzet, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat OWL meerdere events heeft georganiseerd, waarbij mensen en diensten werden ingehuurd door OWL.
  Het vierde kwartaal was hierdoor bijna twee zo hoog dan de overige drie kwartalen samen. Kwartaal 3 was daarentegen en laagste kwartaal sinds ik volledig als zelfstandige werk.
 • De kosten (exclusief autokosten) zijn extreem hoog fors gestegen in 2023, bijna 160%. Dit heeft ook te maken met het inhuren van mensen, diensten en goederen (waardoor de omzet dus steeg) en daarnaast komt deze kostenstijging door het creëren van een OWL werkkamer in ons huis.
 • Al bij al heeft OWL een winstverlies van10,05% gerealiseerd ten opzichte van 2022. Dit is goed verklaarbaar, de eerste 3 kwartalen heb ik simpelweg veel tijd gestoken in het huis, dit ging ten koste van mijn inspanningen voor OWL (ten opzichte van de jaren hiervoor).
 • In het afgelopen jaar heb ik 1.453 uur gewerkt voor OWL.
 • In november werd wederom de meeste uren gewerkt, namelijk 203 uur. Juli en februari werd het minste gewerkt, 69 uur per maand.
 • Bijna 75% van alle uren waren declarabel, dat is 10% minder dan vorig jaar.

 

Januari

De eerste maand van dit jaar begon redelijk rustig. De eerste week nam ik een weekje vrij en in de andere weken stond vooral de organisatie “DriegasthuizenGroep” centraal. Hiervoor verzorgde OWL twee vervolg workshops “Zelfstandig Teamroosteren” en daarnaast creëerde OWL een leuke op maat gemaakte teamsessie voor de HR (sub)afdelingen Opleiding & Ontwikkeling en De Organisatiebuddy’s van deze organisatie. In twee uur tijd verbinden en herkenning zoeken was leuk en efficiënt! (drie andere subafdelingen volgden in de maanden daarna)

Voor het project de Medewerkersreis vond er een Lerend Netwerk bijeenkomst plaats in Barneveld waarbij we de mogelijkheden bespraken om nog 1 jaar door te gaan.
Voor de rest was ik persoonlijk vooral ook druk met de opbouw (of in deze fase liever gezegd de afbouw) van ons huis en ben ik gestart met de eerste twee sessies van de Intensieve vervolgopleiding Systemisch werken bij Parre en Deden.

Februari

Deze maand gaf ik namens WZW een webinar aan recruiters waarin ik vertelde over het programma de medewerkersreis met speciale aandacht voor het onboarden. Met de deelnemende organisaties vanuit ditzelfde programma bespraken we deze maand de vervolgplannen en dat zijn best veel leuke plannen geworden! Verder bezocht ik in februari Matrix Innovation Center te Amsterdam, zij maken al een aantal jaar gebruik van een strippenkaart van OWL en het leek ons voor 2023 goed om ieder kwartaal HR zaken te bespreken. Deze maand gaf ik verder een individuele coachingsessie waarbij we onder andere de uitslag van een uitgebreid assessment bespraken. Het vervolg hiervan werd in april opgepakt. Leuk om jongvolwassen mensen te coachen en begeleiden.

Maart

Deze maand werden de laatste 10 vervolgsessies Zelfstandig teamroosteren voor Driegasthuizengroep gegeven. Dat was leuk en ook intensief! Voor Vilente is OWL gestart met de train de trainer sessie, zodat de organisatie straks zelf de belevingsdagen (zie verslag 2022) kunnen gaan verzorgen. Naast wat sessies met de trainers hebben we in deze maand een belevingsdag gegeven aan alle teamleiders van deze organisatie. In april volgden nog 4 sessies voor een locatie.
Een absoluut hoogtepunt van deze maand was de studiedag voor het MBO cluster Zorg& Welzijn van Rijn IJssel. OWL verzorgde deze dag door het thema, een goed begin is het halve werk, te laten landen door middel van drie verschillende workshops. Vervolgens werden er ook drie theater workshops gegeven, zodat na afloop de deelnemers hetgeen ze geleerd hadden op ludieke wijze aan elkaar konden laten zien. Hiervoor is OWL dus aan de slag gegaan met 6 trainers. Zowel de voorbereiding als de dag zelf was een feestje om te doen. Toch ook leuk om voor de klas te staan met veel leraren in de groep!

April

April begon geweldig, want op 2 april speelde ROMA de kindervoorstelling “AMOR” voor 77 bezoekers in Lebret te Oosterbeek. Het was ooit een droom om een kindervoorstelling te bedenken en te geven en deze kwam hiermee dus uit! We kregen veel leuke en fijne reacties, dus het was helemaal geslaagd! Daarnaast stond april ook in het teken van DHL Supply chain, want ook dit jaar heeft OWL de originele gesprekstraining (met betrekking tot verzuim) gegeven. Samen met trainingsacteurs 8 trainingen, waarvan 2 in het Engels, voor enthousiaste leidinggevende geven was weer top! Vanuit het actieprogramma de Medewerkersreis namen we voor Bethanie, samen met Onno Ettema, een Podcast op over de rol van Verpleegkundige.

Mei

Na een fantastische vakantiereis door Zuid-Afrika werd in mei weer actief de draad opgepakt met meerdere leuke events waarin OWL een actieve rol vervulde. Zo organiseerde VGGM een bedrijvenmarkt op Papendal voor de vaste medewerkers uit het Corona project. Iedereen is natuurlijk erg blij dat dit werk niet meer nodig is, maar voor deze groep brengt het ook onzekerheid met zich mee. 15 organisaties ontvingen deze 40 medewerkers en OWL was de Dagpresentator waarbij de deelnemende organisaties om de beurt op het podium de kans kregen om andersom te solliciteren. Zo konden zij mooi hun verhaal doen. Het werd een hele leuke middag. Dat gold ook voor de bijeenkomst vanuit A&O fonds gemeenten! Zij organiseerde de gezond werken dag voor hun leden en OWL gaf hier tot twee keer toe een inspirerende workshop over het goede gesprek. Voor de medewerkersreis werd een lerend HR netwerkbijeenkomst georganiseerd voor de 6 deelnemers van het actieprogramma. Voor Veco uit Eerbeek deed OWL helemaal iets bijzonders, want hier werd Matteo ingeschakeld als “Droomaanjager”. Samen met een groep techneuten brainstormen over de fabriek van de toekomst. Hiervoor werden de deelnemers eerst goed uit hun comfortzone gehaald en lukte het OWL bijvoorbeeld om deze “blauw georiënteerde” mensen te laten dansen. We hadden ook een tekenaar geregeld waardoor alles perfect in beeld kwam!

Juni

Deze maand begon met een sessie voor de aandachtsvelders roosteren van Driegasthuizen. Vanuit deze sessie bleek dat er nog steeds genoeg stappen te zetten zijn binnen dit project, hierover hebben we deze maand diverse gesprekken gevoerd binnen de organisatie. Namens WZW interviewde OWL samen met Susanne Haarsma diverse Bestuurders van zorgorganisaties die mee hebben gedaan aan het Actieprogramma Waard om voor te werken, bestaand uit 20 programma’s waaronder De organisatiebuddy en medewerkersreis waar OWL projectleider over was. De uitkomst wordt in een anders denken anders doen format getoond aan alle Bestuurder. Vanuit hier zien we wat goed is gegaan en we moeten blijven doen als wat de lessons to learn zijn. Deze maand sloten we af met een nieuwe klant. Celsius Benelux wou graag met het groot MT “de hei op”. Het doel was vooral verbinden en elkaar (en jezelf) op een andere manier ontdekken. OWL bedacht de inhoud en zorgde voor de begeleiding tijdens deze dag. Na afloop werd direct gezegd dat dit naar meer smaakte, dus op naar een vervolg en mooie samenwerking.

Juli & Augustus

Tijdens de zomermaanden stond vooral onze verhuizing centraal. We zijn blij weer “thuis” te zijn en OWL heeft nu dus een mooie eigen ruimte. Heerlijk!

Qua werk zorgde OWL samen met Arwin Kortlever dat de zomer voor twee scholen uit Velp kon beginnen. Zij kregen op hun laatste dag in het openlucht theater op de Pinkenberg een roofvogelshow voorgeschoteld en wij deden een zomerse warming-up voor deze hele grote groep.

Daarnaast is OWL gestart met een nieuw vraagstuk vanuit Driegasthuizen groep. Te weten een praatplaat maken over het onderwerp “Flex” voor de hele organisatie voor wat betreft de intramurale setting. Hiervoor zijn interviews en groepsgesprekken ingepland. Doel is dat de organisatie een goed beeld heeft hoe men het onderwerp nu ziet en wat men wenselijk vindt om anders te gaan doen.

In deze maanden is OWL gestart met de organisatie van het Veiligheidsevent van VolkerWessels. Vorige jaar werd OWL al ingezet als dagvoorzitter, dit jaar doen we een groot deel van de organisatie. Event is in november.
In augustus was OWL ook jarig, namelijk 10 jaar oud! Dit gaan we in een jaar tijd vieren met 10 events! De eerste was eind augustus, namelijk ASM festival in Arnhem, samen met mensen die stonden voor de O, de W of de L van OWL.

September

In september gingen we door met het Flex onderzoek voor de Driegasthuizengroep. OWL is door Art Poetry & Design gevraagd om entertainment (inclusief eten en drinken) voor diverse Kerstmarkten op te zetten. Deze maand stond dan ook in het teken van bedenken en offreren op dat gebied. De fase zijn we voor het veiligheidsevent voorbij, hier zijn we volop bezig met de invulling. Voor een totaal ander event werd OWL gevraagd om de spreker van een groot event te coachen. Leuk om zo ervaringen te delen. Er vond weer een lerend netwerk van het programma de Medewerkersreis plaats. En samen met Mark Leppink namen we bij Vgib een toffe lip dub op. Leuk proces is dat. Van een idee naar een gedetailleerde uitwerking, vervolgens filmen en daar waar nodig improviseren en vervolgens omgaan met telleurstellingen van verdwenen opnames naar mooie alternatieve bedenken tot een top lip dub als cadeau!

In het kader van 10 jaar OWL werden er twee events georganiseerd. Allereerst werd er een lunch verZORGd voor mensen waarmee ik in de zorg werk of heb gewerkt bij de Oranje-rie in Rozendael. Daarnaast gingen we met ons gezin en familieleden de lucht in met een heuse luchtballonvaart.

Oktober

Oktober was echt de maand van de voorbereidingen. Veel tijd is gespendeerd aan het WAVE event van VolkerWessels telecom. Die voorbereiding betekent veel afstemmen en regelen, heerlijk om te doen. Ook het Flex vraagstuk vanuit Driegasthuizengroep als de voorbereidingen van events en filmopnames voor Art Poetry en Design vroegen de nodige tijdsaandacht in deze maand. Over filmopnames gesproken, voor het actieprogramma “De Medewerkersreis” namen we een filmpje op waarin de bestuurder van RST de medewerkers welkom heet. Hierin had OWL vooral de regierol. Er werd deze maand overigens wel geacteerd door Matteo, namelijk als Trainingsacteur voor de VolkerWessels opleiding Grip op je toekomst, heerlijk om te doen. En tot slot organiseerde OWL deze maand de opvolgende MT sessie van Celsius Benelux BV.

Voor OWL 10 jaar gingen we met een inspirerende groep inspiratie opdoen bij Lammert Kamphuis. De show en het boek “We zijn verslaafd aan ons eigen gelijk” gaf weer mooie stof tot nadenken.

November

Deze maand stond in het teken van Veiligheid en Kerst. Voor Qirion gaf OWL tot 3 keer toe de workshop in gesprek zijn over veiligheid. Dat gebeurde tijdens de GoodLUK day van het LUK team, waar oud collega Rob Bouckaert leidinggevende is. Heel leuk om zo weer samen te werken! Daarnaast was op 23 november het WAVE event van VolkerWessels. Wat een feest was dit om te doen. Twee trainingsacteurs confronteerde het aanspreken, daarnaast gaven Joris Bal en Chantal Walg ieder een eigen workshop over gedrag. Verder hadden we een speurtocht georganiseerd gedurende de dag en zelf was ik daarnaast Dagpresentator. Het werd een succes!

Deze maand was ik veel op pad met Remy van Remyonline. We namen lipdups en videocontent op voor Radboud UMC en Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit gaan zij gebruiken in hun aftelkalender voor december (totdat ze hun eindejaarsgeschenk kunnen bestellen). Wat weer georganiseerd is door Art Poetry en Design. Top samenwerking, met een mooi resultaat.

Tijdens de eerste speelgoedruilbeursdag van Vilente was ik de presentator en raddraaier! Daarnaast sloot ik de Vervolg opleiding systemisch werken af, waardoor ik me Systemisch coach noemen. Mooi om dit in 2024 uit te gaan rollen.

Voor OWL 10 jaar werd het 5e feestje gevierd in het Posttheater. Samen met acteurs waarmee ik meerdere keren gewerkt heb keken we naar Arnhem Lacht, wat toevallig ook haar 10e verjaardag vierde. Het was lachen, gieren brullen met ook een onverwachts extra optreden van ROMA.

December

December was wel een klapper van een maand om het jaar mee af te sluiten! Zo waren er spontaan twee individuele coaching sessies die beiden in het teken van loopbaanontwikkeling stonden. Interessant was een meeting met de Woonzorgmanagers van Driegasthuizen waarin de praatplaat over omgaan met Flex werd besproken. OWL heeft hierin een gericht advies opgesteld waarmee de organisatie graag verder gaat. Dus in 2024 meer. Het klapstuk van deze maand was uiteraard alles omtrent Kerst. Voor Baston Wonen speelde Matteo als Kerstman tijdens hun Kerstfeest waar een superleuk en hilarisch spel werd gespeeld.

Voor de rest was OWL actief voor Art Poetry en Design. Er stonden twee personen namens OWL op de Kerstmarkt van de Sint Maartens kliniek in Ubbergen, hier konden de medewerkers hun eindejaarskado’s zelf kiezen. Voor diezelfde organisatie maar dan op de locatie te Woerden trok Matteo weer zijn Kersmannenoutfit aan en deelde swingend daar de bestelde cadeaus uit. Perfetti Van Melle in Breda genoot van een top Kerstmarkt in hun eigen loods, hiervoor had OWL de gehele Catering georganiseerd samen met Bars & Cars en zelf was Matteo, gekleed in een gouden pak, de entertainer door muziek te draaien, mensen aan te spreken en her en der via de microfoon commentaar geven en interviewtjes houden.

Voor GGZ Delfland pakten we het nog iets groter uit. Deze organisatie zit verspreid over 11 steden en zo kwamen we op het idee om een Elfstedentocht te organiseren. De medewerkers van deze organisatie kregen bij de start een stempelkaart en doorliepen een route langs 11 Kersthuisjes met op ieder huisje een andere stadsnaam. Bij ieder huisje konden ze een product kiezen voor hun eindejaarsgeschenk. OWL regelde hiervoor 11 medewerkers die de huisjes bemanden, eten en drinken, een VR beleving, een dweilorkest (die van het Sinterklaas journaal), twee ijsmeesters die bij de start vertelde “it giet oan”, een photobooth waarbij een Kerstelf hielp, een Kerstman die bij de finish de medailles uitreikte en zelf was Matteo een live verslaggever die voor de camera vertelde hoe de tocht verliep. Ondanks dat dit alles veel in de regen moest gebeuren zagen we vooral heel veel blije en vrolijke gezichten!

Loempia’s

De loempia’s van OWL staan voor het goede doel. Jaarlijks wil OWL iets betekenen voor anderen. Dit jaar resulteerde dat in een donatie aan giro 555 voor de aardbeving van Turkije en Syrië.

Andere persoonlijke hoogtepunten

Uiteraard bestond 2023 niet alleen uit OWL en waren er ook nog genoeg persoonlijke hoogtepunten. We sluiten ook deze terugblik af met mijn 10 mooiste persoonlijk ervaringen van afgelopen jaar.

 1. Terug in ons huis! Op 12 augustus was dat, 14 maanden na de brand, een feit. Vanaf dag 1 voelden we ons er meteen weer thuis. De kinderen bedankten ons zelf voor het mooie nieuwe huis. Fijn om weer een thuis te hebben.
 2. Vakantie naar Zuid-Afrika, twee weken meivakantie in dit fantastische land!
 3. Stedentrip Delft samen met mijn dochter Cherubin.
 4. Weekendje Hannover met beste vriend Wessel, samen Duits voetbal kijken.
 5. Samen met mijn oudste zoon AJ een tatoeage laten zetten van een pijl.
 6. Met de klas van mijn zoon Roméo toeterend door de wijk rijden op weg naar zijn eindmusical op de basisschool.
 7. Dagje Yesday met de kids, zij bepaalden deze zomerse dag, dus dat werd Kerstfilm kijken bij ontbijt, springen bij jumpsquare, zwemmen, bowlen, bij de wok eten en spelletjes doen thuis.
 8. Voorstelling van Micha Wertheim in Deventer, samen met goedlachse vriend die ook Micha heet.
 9. Biljarten met mijn vader.
 10. Concert van de Streamers in Arnhem.

 

2024 is nu aan de beurt! Ook hierin vieren we dat OWL 10 jaar bestaat. Daarnaast gaan we voor een sportief oranje jaar met bijvoorbeeld de Olympische spelen en het EK voetbal. Geniet allemaal en vier het leven in gezondheid! OWLé, OWLé OWLé!

Met een boks, knuffel en kus!


Matteo