2021


Ondanks dat OWL in 2021 met best wel wat teleurstelling te maken kreeg vanwege het afzeggen en cancelen van toffe bijeenkomsten, was het zakelijk eigenlijk een top jaar. In deze traditionele OWL terugblik lees je hoe het OWLjaar in elkaar zat.
 

7,5 jaar oud

In februari bestond OWL 7,5 jaar. Misschien niet per definitie een mijlpaal die je viert, maar waarom niet? 4 jaar gingen we ook vieren (44). En in deze tijden konden we allemaal wel een leuke afleiding gebruiken. Online werden mensen die met OWL werken en vrienden uitgenodigd voor een sportieve work-out met voormalig Hockey International Kim Lammers. Na afloop konden mensen vragen stellen aan Kim en Matteo. Een van de vragen was of we vaker samen gingen werken. Dat zien wij wel zitten en daarom hebben we meerdere keren samen gebrainstormd. De ideeën zijn nog gebleven bij ideeën, maar we hebben dit jaar al wel een keertje samengewerkt. Dat kun je teruglezen bij de Workshops. Daarnaast zijn meerdere deelnemers met een leuke post op social media met #OWL7,5jaar beloond met een inspirerend boek. Die Matteo uiteraard met plezier persoonlijk is gaan langsbrengen. Ook leuk om te vermelden is dat de deelnemers samen met OWL een bijdrage van € 750,- hebben geschonken t.b.v. een rolstoelbus voor een gezin wat deze nodig had.

Wat ik ook graag wil benoemen zijn de fijne netwerkgesprekken die ook dit jaar voorbij zijn gekomen. De ene keer in de vorm van een wandeling, de andere keer in een restaurant en uiteraard ook online. Dit soort gesprekken geven mij altijd energie, dus bedankt aan iedereen waarmee ik dit heb mogen doen. Laten we in 2022 dit vooral doorzetten!
 

Alle cijfers op een rij

 • In 2021 factureerde OWL aan 7 organisaties, twee minder dan vorig jaar.
 • De omzet is er met maar liefst 17,59% gestegen ten opzichte van 2020. Daarmee realiseerde OWL op dat gebied het beste jaar tot nu toe.
 • Het 3e Kwartaal was qua omzet het beste kwartaal en het 4e kwartaal was het minste kwartaal van 2021.
 • De kosten (exclusief autokosten) zijn weer gedaald, dit keer met ruim 17% ten opzichte van vorig jaar.
 • Al bij al heeft OWL hierdoor een winststijging van 24% gerealiseerd ten opzichte van het al succesvolle 2020.
 • OWL heeft het afgelopen jaar 1.688 uur gewerkt. (328 uur meer dan in 2020)
 • Bijna 78% van deze uren waren declarabel.
 • De meeste uren vonden plaats in kwartaal 1, namelijk 480 uur. De minste uren werden gemaakt in kwartaal 4, dat kwam uit op 380 uur.
 • In de maand augustus werden er nog geen 30 uur geschreven, deze maand hield ik vrij voor tijd met het gezin en dat is zeer goed bevallen!
 • Er verschenen in 2021 10 blogs online.
 • De eerste blog (Reageer actief) werd het beste bekeken, namelijk 380 keer. De laatste blog (Ik wou juist dat ik jou was) het minste, die blog moest het doen met slechts 90 views. (Vanaf 2021 plaats ik de blogs niet meer op LinkedIn, maar alleen op mijn site. Men kan een bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog online staat. Indien je op die lijst wil staan, stuur me dan een persoonlijk berichtje.)
   

Organisatieadvies

Het meeste uren zijn afgelopen jaar besteed aan InShared. Zeg je InShared, dan zeg je al snel #weallbenefit en zo heb ik dit mooie roze bedrijf ook leren kennen! Een bedrijf wat groeiende is en waar de diverse HR taken bij meerdere personen lag. Aan OWL werd gevraagd om HR meer centraal neer te zetten, waarbij tevens zaken zoals vitaliteit, coaching leidinggevenden en een evaluatie van de arbeidsvoorwaarden opgepakt moesten worden. Leuk om zo weer eens operationele zaken op te pakken en kennis over HR te kunnen delen. Het eerste half jaar was OWL drie dagen per week verbonden aan InShared en na de zomer was dat nog één a anderhalve dag per week. Vanaf die tijd vormen twee personen de HR afdeling. OWL hielp hen op weg en was daarnaast bezig een voorstel voor aanpassing arbeidsvoorwaarden uit te werken. Begin januari 2022 is deze interim opdracht afgerond. Een leuke opdracht, waarbij de Coronamaatregelen er wel voor zorgden dat echt verbinden best lastig is. Neemt niet weg dat de samenwerking van beide kanten goed beviel! Daarnaast was een interim klus in dit formaat ook weer erg leerzaam, hoe positioneer je jezelf en hoe is er verbinding als je maar 1 dag in de week voor een opdrachtgever werkt?

Naast InShared hield OWL zich ook nog steeds bezig met het fantastische actieprogramma “de Organisatiebuddy”. De coronamaatregelen over het hele jaar hadden wel impact op de gehele aanpak. Zo moesten we het doen met slechts twee lerend netwerkbijeenkomsten en werd de Toolbox minder ingezet dan we van plan waren. Maar de sessies die we hebben gedaan waren erg tof! Daarom loopt in 2022 dat laatste onderdeel nog even door. Het is geweldig dat bij meerdere deelnemende organisaties de rol van Organisatiebuddy een officiële functie is geworden. Op de Toolbox na, ronden we in het eerste kwartaal van 2022 dit actieprogamma definitief af. OWL is afgelopen jaar ook gevraagd om het actieprogramma "de Medewerkersreis" te gaan begeleiden. Bij 7 deelnemende zorginstellingen bekijken we hoe we een stukje uit die medewerkersreis anders kunnen gaan oppakken. In 2021 zijn we vooral aan de slag gegaan met de initiatieven. Hierbij moet je onder andere denken aan onboarden, het verhaal vertellen, de organisatie beleven, de rol van verpleegkundige anders neerzetten en werken met persona’s. In 2022 gaan we dit uitwerken, waarbij de aanpak gedeeld wordt met andere zorginstellingen. Ik kijk erg uit naar het vervolg van deze reis komend jaar!

Verder had OWL ook in 2021 een recruitment activiteit. Het lijkt een jaarlijks terugkerend gegeven dat OWL één persoon bemiddeld bij een oud werkgever van Matteo. Een leuke traditie en VolkerWessels Telecom heeft nu in ieder geval een topper in dienst. Wie volgt er in 2022?

Het bedrijf Matrix Innovation Center heeft goed gebruik gemaakt van de strippenkaart, naast een leuke teamdag hield OWL zich voor Matrix bezig met meerdere HR activiteiten. Inmiddels is er weer een nieuwe strippenkaart besteld voor 2022.

Save Plastics heeft de strippenkaart maar één keer gebruikt, maar wel meteen voor een top opdracht. Vanuit omdenken qua recruitment hebben we namens Save Plastics een vacature weten te vullen door zelf de motivatiebrief te schrijven. Kortom, wij als bedrijf solliciteerde eigenlijk richting de kandidaten. Heerlijk om te doen!

Daarnaast benaderde Airhunters OWL inzake een HR advies, dus hiermee werd ook een nieuwe klant gericht geholpen.
 

Workshops

Afgelopen jaar heeft OWL weer een aantal keer voor de groep gestaan. Dat gebeurde bij InShared voor een gesprekstraining over het groeigesprek. En bij het project van de organisatiebuddy werd de toolbox een aantal keer verzorgd door OWL. Daarnaast vroeg VolkerWessels Telecom om een Strategische dag te begeleiden en aan elkaar te praten. Erg leuk om zo weer over in actie te komen bij mijn oude werkgever. En bijzonder om daar Eelco Blok (voormalig CEO KPN) te interviewen over leiderschap. Later in het jaar klopte VolkerWessels Telecom weer aan de OWLdeur, zij zochten een trainingssacteur voor een leergangbijeenkomst van diverse talentvolle financials vanuit VolkerWessels. Dat is uiteraard met veel plezier opgepakt door OWL! Wat OWL ook met beide handen aangreep was het organiseren van een grote Kerstmarkt in het westen van het land. OWL regelde de gehele horeca, evenement activiteiten en de inzet van acteurs. We bedachten een creatief programma en dat was erg gaaf om te doen. Helemaal omdat het in 2020 niet door was gegaan pakte we in 2021 groots uit. Tot en met oktober hadden we echt het idee dat het door zou gaan. Sterker nog begin november namen we nog een filmpje op met het bestuur. Helaas liep het anders. Los van de verloren tijd wat valt onder “bedrijfsrisico” is het vooral balen dat deze belevenis voor veel mensen (waaronder OWL zelf) niet is doorgegaan.

Tot slot sloot ik het werkjaar af bij de DrieGasthuizenGroep. Daar hebben we op 22 december online een HR bijeenkomst georganiseerd waardoor men elkaar en zichzelf beter leerde kennen. Dit was een mooi succes, waarbij we halverwege in beweging kwamen met een online work-out sessie van (jawel) Kim Lammers. Met de DrieGasthuizenGroep ga ik komend jaar nog meer doen, want zij hebben OWL gevraagd om een Project over zelfroosteren te gaan begeleiden. Wat mij betreft een super belangrijk onderwerp voor Zorginstellingen!

Met ROMA hebben we in 2021 niet op kunnen treden, maar wel kunnen oefenen. We hebben een mooie nieuwe voorstelling gemaakt! Deze voorstelling heet UP-DATE en gaat over daten, we spelen hem op 24 april 2022 in Lebret in Oosterbeek.
 

Loempia’s

Uiteraard heeft OWL ook dit jaar weer goede doelen gesteund in Zuidoost Azië. Een rijstondernemer hebben we een bedrag geschonken om te kunnen ondernemen. Daarnaast hebben we een initiatief gesteund waarbij een vrouw voedsel koopt en in pakketjes aan armen mensen deelt. Tot slot is er een donatie naar KWS gegaan, dit is niet specifiek voor Zuidoost Azie, maar valt wel onder het gedachtegoed van de Loempia's van OWL.
 

Andere persoonlijke hoogtepunten

In 2021 waren er naast OWL ook nog genoeg persoonlijke hoogtepunten waarmee ik dit jaaroverzicht graag afsluit. Hieronder 10 mooie momenten:

 1. Zomervakantie met gezin naar Polen en Slowakije
 2. Lang voetbalweekend naar Londen (o.a. Spurs-Vitesse)
 3. Kerstvakantie met gezin naar Noorwegen
 4. Lang hemelvaartweekend in Breskens met gezin
 5. Dagje Efteling
 6. Tijdens een feestje eindeloos gedanst met mijn 8 jarige dochter
 7. Veelvuldig naar de Colorfields bij ons om de hoek
  (een groot veld wat kunstenaars gedurende een half jaar gevuld hebben met mooie schilderijen)
 8. Kijken naar Vitesse, vooral Europees was top!
 9. Escaperoom Watermuseum en lekker borrelen met vrienden
 10. Nogmaals mijn helden Waardenberg & De Jong zien optreden

 

Dan is het nu tijd voor 2022!
Ga er allemaal vol voor, OWL the way!
Een oprechte warme groet!
Matteo