2022

Het jaar 2022 is alweer voorbij en het is een jaar geworden waar ik nog lang en vaak op zal terugkijken. Er waren meerdere ups, maar helaas ook een diepe down. Want op 23 juni stond ons leven op z’n kop vanwege een uitslaande brand in ons huis. Veel verdriet, zorgen en regelwerk gevolgd door afhankelijkheid van derden. Ik had er graag meerdere blogs over willen en kunnen schrijven, maar helaas had ik er simpelweg geen tijd voor. Sterker nog door de drukte op het werk in combinatie met de brand heb ik dit jaar helaas helemaal geen blog geschreven. Maar een traditionele OWL terugblik mag niet ontbreken… Je lees hier hoe het OWL-jaar 2022 is verlopen.
 

Algemeen

Bij terugkijken sta je stil bij wat je gerealiseerd hebt. Maar dingen die niet gerealiseerd zijn kunnen meer dan waardevol zijn. Zo ben ik dit jaar samen met Onno Ettema gestart met het initiatief “netiurcer”, omgekeerd recruiten. Voor de oplettende lezer… dat staat er dus letterlijk. Vol enthousiasme gingen we aan de slag met een pilot, de reacties waren gigantisch positief en in no time hadden we meerdere latent zoekende geïnteresseerde mensen! De uitkomst verliep helaas minder goed, want we kregen bedrijven helaas moeilijk in beweging voor deze manier van anders denken. Toch was dit een fijn initiatief, zo heeft het een vriendschap en sparringpartner opgeleverd. En daarnaast leert deze weg ons ook dat het gedachtengoed meer dan prima is en hoort bij deze tijd, maar de tijd om zo de acteren nu nog niet rijp voor is bij iedereen. Wellicht komen we er in 2023 op terug. Daarnaast staan er nog andere leuke initiatieven in de startblokken, zoals Binden, Boeien en Borrelen met Stan Bus en letterlijk en figuurlijk “Uitwerken” met Tamara Wentink. Kortom, fijn om zo’n mooi Netwerk om me heen te hebben! Dank ook aan iedereen waarmee ik al die leuke netwerkgesprekken in 2022 heb gevoerd.
 

Alle cijfers op een rij

 • In 2022 factureerde OWL aan 11 verschillende organisaties, dat zijn er vier meer dan vorig jaar!
 • De omzet is met maar liefst 18,13% gestegen ten opzichte van het succesvolle jaar 2021. Dus nu is 2022 qua omzet het beste jaar tot nu toe.
 • In de kwartalen 2 en 4 realiseerde OWL de beste omzet, deze waren nagenoeg gelijkwaardig. Het 3e kwartaal was een stuk lager, dit heeft naast de zomer ook te maken met de brand.
 • De kosten (exclusief autokosten) zijn fors gestegen in 2022, zelfs ruim 2,5 keer zo hoog. Dit heeft deels te maken met het aanschaffen van nieuwe spullen, maar voornamelijk vanwege het inhuren van mensen waarmee ik heb samengewerkt in 2022.
 • Al bij al heeft OWL een winstverlies van 0,18% gerealiseerd ten opzichte van 2021. Dus dat is nagenoeg gelijk gebleven.
 • In het afgelopen jaar heb ik 1.597 uur gewerkt voor OWL.(91 uur minder dan in 2020).
 • In november werd onverwacht veel gewerkt, namelijk 215 uur. Augustus moest het doen met slechts 16 uur, die maand houd ik standaard vrij voor de zomer met gezin. Door de brand werd er in juli ook weinig gewerkt (56 uur). In de overige maanden lag het gemiddelde rond 145 uur per maand.
 • Ruim 85% van alle uren waren declarabel.
   

Organisatieadvies

Dit jaar stond twee projecten in de Zorg centraal. Allereerst was daar het actieprogramma “De Medewerkersreis”. OWL is projectleider hiervan en via dit programma bieden wij 6 organisaties om een stukje van de medewerkersreis op te pakken en anders in te richten. Hiervoor verzorgde OWL ook lerend netwerkbijeenkomsten voor de HR collega’s van de deelnemende organisaties. Door de openheid werd er echt van elkaar geleerd en ontstond er kruisbestuiving. En het leuke is dat andere Zorgorganisaties in 2023 deze initiatieven gratis mogen kopiëren. Korte samenvatting van de deelnemende organisaties:
Bij Icare, RST, Zorggroep Ena en Liemerije was dit vooral gericht op het onboarden, voor mij een mooi vervolg voor het project “De organisatiebuddy”. Bij Bethanië zoomden we in op de functie van Verpleegkundige. Hoe geven we deze functie meer inhoud? De uitkomst was extra specialisatie bieden zodat de Verpleegkundige hun eigen rol meer inhoud kunnen geven, maar zo ook aanspreekpunt voor de hele organisatie zijn op hun eigen aandachtsgebied. Heel interessant! En bij Vilente keken we naar meerdere zaken omtrent het begrip “beleving”. Dit resulteerde in Belevingsdagen want kennismaken met je werk en organisatie eindigt vaak na het onboarden en dat is zonde. De belevingsdagen gaven echt een mooie boost en het bijzondere was dat deelnemers door middel van VR technologie zelf ook gingen beleven hoe het is om beginnende dementie te hebben. Erg leerzaam en voor OWL extra leuk, want naast het mee ontwikkelen van deze dagen heeft OWL alle bijeenkomsten mogen verzorgen! Alle initiatieven zijn vastgelegd in een originele reisbrochure, neem gerust contact op voor meer informatie!

Het andere project ging over zelfroosteren. Hiervoor had de DrieGasthuizenGroep OWL ingehuurd. Na gesprekken en onderzoek heeft OWL geadviseerd om zelfroosteren, wat soms leek op egoïstisch roosteren, aan te passen naar “Zelfstandig Teamroosteren”. En vanuit die gedachten zijn we gestart met teamsessies om vooral stil te staan bij gedrag in allerlei vormen. Liefst 27 sessies heeft OWL samen met Krista Haanappel gegeven. Gezien de vele positieve reacties was het geen slecht idee om ook een vervolgsessie in te plannen, hiermee zijn we al begonnen in 2022 en dat maken we in 2023 af. Het is wel erg mooi om deze medewerkers dit soort sessies aan te bieden. Door alle pittige coronajaren zie je dat even een halve dag samenkomen echt fijn en wenselijk is. Naast persoonlijk inzicht werd het ook als een soort teambuilding ervaren. Neemt niet weg dat vanuit de eerste sessies allerlei wensen zijn ontstaan die we nu organisatie breed gaan invoeren.

Matrix Innovation Center heeft ook in 2022 gebruik gemaakt van de strippenkaart en de nieuwe voor 2023 alweer besteld. Daarnaast heeft OWL samen met Kim Lammers een 24 uurs sessie voor deze organisatie georganiseerd. Dit was ook een fantastische beleving, waarbij men elkaar echt van een andere kant leerde kennen. Onder anderen door schapen te drijven, hoe leuk is dat!
 

Workshops

Afgelopen jaar heeft OWL vooral heel veel voor groepen gestaan. Soms waren er weken waarin 8 verschillende workshops werden gegeven. Het was een feest om te doen en fijn om ook in 2022 een persoonlijke groei op dit gebied te hebben ervaren. Naast de eerder genoemde workshops, te weten 24 uurs workshop voor Matrix IC, de zelfstandig teamroosteren sessies voor de DriegasthuizenGroep, Het lerend netwerk voor het programma “de medewerkersreis” en het geven van belevingsdagen voor Vilente heeft OWL ook de volgende workshops gegeven.

 • De Toolbox een goed begin is het halve werk voor RijnWaal, Icare, Liemerije en Vilente. Deze workshop gaat over het belang van de eerste periode van je nieuwe collega en de omgang met elkaar.
 • Een persoonlijke teambuilding sessie voor de artsen van de spoedeisende hulp van het HAGA ziekenhuis. Hierin leerde zij, op het strand van Scheveningen, zichzelf en elkaar op een andere manier kennen.
 • Gesprekstechnieken vanuit verzuim voor DHL Supply Chain. Samen met een trainingsacteur heeft OWL 15 workshops verzorgd voor de leidinggevende van deze organisatie. De reacties waren zeer enthousiast en voor mij persoonlijk was het een primeur om twee workshops in het Engels te geven.
 • HR teambuilding voor de DrieGasthuizenGroep. Tot twee keer toe stond OWL dit jaar voor de groep van HR specialisten van deze organisatie. Een mooi vervolg van de sessie in 2021. En het leuke is dat er ook een vervolg gepland staat in 2023!

Naast workshops werd OWL ook gevraagd voor individuele coaching. Het leuke is dat dit voornamelijk voor jongeren aangevraagd werd. Op deze manier heeft OWL de nieuwe generatie geholpen met bijvoorbeeld studiekeuze en persoonlijke activering.

Onder deze categorie hoort ook de rol van dagvoorzitter, of zoals OWL dat liever noemt “dag-presentator”. Liefst drie keer vroeg VolkerWessels Telecom om een Strategische dagen te komen begeleiden. Waarbij de tweede sessie vooral een bijzondere was, namelijk op het circuit van Zandvoort voor een groep van 250 man! Erg leuk, want hierdoor sprak en zag ik oud collega’s meteen weer eens. Daarnaast werd OWL ook weer ingezet als trainingsacteur voor een leergangbijeenkomst van diverse talentvolle financials vanuit VolkerWessels. En vanuit hetzelfde concern werd OWL gevraagd als dag-presenator voor het landelijke Veiligheidsevent van VolkerWessels Nederland.

Aan het einde van het jaar was OWL vooral druk bezig voor Art Poetry en Design. Zij verzorgen Kerstevents voor bedrijven, zoals de bekende Kerstmarkten. Vanuit de mogelijkheid dat ook dit jaar Covid maatregelen van toepassing waren koos een grote organisatie ervoor om dit jaar online de kerstbeleving over te brengen. OWL werd gevraagd om hiervoor een Lipdub te bedenken en te registreren in combinatie met leuke content voor deze digitale Kerstmarkt. Leuke klus! Daarnaast heeft OWL voor een andere klant van Art Poetry en Design de verspreiding van de Kerstgeschenken tijdens 6 verschillende events te begeleiden. Acteurs in de rol van kerstman, kerstvrouw, kerst elf, kerst engel, rendier en zelfs kerstboom werden ingezet om de bezoekers leuk te ontvangen en blij te maken met een leuk geschenk!

Over acteerwerk gesproken, ROMA trad in april op met de voorstelling UP-DATE! Dit leverde wederom weer een lachende zaal met leuke reacties op! In 2023 gaan we weer in april bij Lebret in Oosterbeek een feestje maken. Dit keer met een kindervoorstelling, leuk voor jong en oud.
 

Loempia’s

Uiteraard heeft OWL ook dit jaar weer een goed doel gesteund in Zuidoost Azië. Een jonge ondernemer ontving van OWL een donatie zodat deze persoon een grillmachine kon aanschaffen voor een foodshop. Als dank heeft deze ondernemer een hamburger vernoemd naar OWL, the OWL Burger! Daarnaast is er een donatie naar Stichting Brandwonden gegaan, de aanleiding laat zich raden. Op deze manier probeert OWL jaarlijks iets te beteken voor anderen en dat blijft heel fijn voelen, dus daar gaan we vrolijk mee door.
 

Andere persoonlijke hoogtepunten

In 2022 waren er naast OWL ook nog genoeg persoonlijke hoogtepunten. Al was het alleen al het samenzijn met familie of vrienden en het ontmoeten van nieuwe mensen! Net als eerdere edities sluiten we deze terugblik af met de 10 mooiste persoonlijk ervaringen van afgelopen jaar.

 1. We kregen ons hondje Bella! Een lieve cocker spaniel die meteen veel heeft meegemaakt in haar eerste levensjaar!
 2. Zomervakantie met gezin naar Bulgarije!
 3. Op de hondenslee in Noorwegen de eerste week van het jaar vieren!
 4. Herfstvakantie met de hele familie, naar Tenerife!
 5. Weekendje Winterberg met Rodney (van ROMA).
 6. Een verrassingsfeestje voor mij, georganiseerd door mijn vrouw met mijn beste vrienden en familie!
 7. Concert Elton John in Gelredome!
 8. Concert Ed Sheeran in Arena!
 9. De musical Aladdin!
 10. Het ASM festival in Arnhem!

 

2023 is inmiddels geopend. Een jaar waarin OWL 10 jaar bestaat. Dat gaan we zeker vieren! Ik wens dat iedereen open staat voor een bijzonder jaar! 
Against OWL odds, met vrolijkheid en gezondheid.

Njoy!
Matteo