2019

Voor OWL was 2019 een mooi en afwisselend jaar! Heel veel gedaan, waardoor het soms moeilijk is om aan te geven waarvoor men OWL kan inschakelen. Wellicht dat daarom alleen al dit jaaroverzicht helpt.
 

Even wat gegevens op een rij

2019 is het tweede jaar waarin ik volledig als zelfstandige heb gewerkt, dus leuk om 2018 met 2019 te vergelijken.

  • Qua omzet is er een stijging gerealiseerd van 23,72%.
  • De kosten zijn echter ook gestegen, met 16,50% op precies te zijn.
  • Al bij al is de winst gestegen met 26,52%.
  • Een mooi resultaat dus! Kanttekening hierbij is wel dat ik in 2018 nog 3 maanden in loondienst was.
  • OWL heeft afgelopen jaar 1.740 uur gewerkt.
  • 640 uur daarvan was voor het Organisatiebuddy project.
  • Het boek OWL by myself Boek wat eind 2018 uitkwam is 156 keer verkocht
  • De voorstelling van Roma op 20 oktober 2019 leverde een kaartverkoop op van 165 personen.
  • De voorstelling van 28 maart 2020 is inmiddels al 61 keer geboekt.

Hoogtepunt en domper in één

Met de realisatie van het boek “OWL by myself” ontstond een nieuwe droom. Namelijk de aanschaf van een extruder om zo plastic te recyclen tot een product (Een dekseltje voor op je glas om insecten weg te houden van je drinken). Het was fantastisch om het product samen met Plastic Fantastic te bedenken en uiteindelijk samen met de extruder te bestellen. Vol goede moed vertrokken we met het gezin naar de Filipijnen. Daar aangekomen zagen we al snel de nut van dit project in en het enthousiasme van de bevolking was ook gaaf. Zo zaten we samen plastic te verzamelen, sorteren en klein te knippen. Echter, alles wat mis kon gaan ging ook zo’n beetje mis. Zo brandde een zekering door en liep door verkeerd plastic het hele apparaat vast. Omdat schakelen met Nederland niet altijd even handig verliep schakelde ik (ook) mensen ter plekke in. Ik als a-technicus heb het gehele apparaat op alle vlakken uit elkaar gehaald en van binnen gezien. Letterlijk op de laatste dag van onze reis was het apparaat klaar. Eerder heb ik wel wat demonstraties gegeven, maar uiteindelijk heb ik alles achter moeten laten met het verzoek om dit over te dragen aan de instanties waarmee ik al even had gesproken. Ik heb nog wel een foto van deze overhandiging mogen ontvangen, maar voor de rest ik geen enkel contact mogelijk en vrees ik dat alle moeite en inspanningen voor niets zijn geweest. Alhoewel niets voor niets is, want diverse mensen heb ik kunnen vertellen dat plastic afval erg schadelijk is voor het milieu en we er gewoonweg iets mee kunnen doen. Dus zaadjes zijn gepland, dat kan niet ander!
 

Project Organisatiebuddy

Vanaf februari dit jaar is OWL actief als projectleider voor het project 'aandacht geven en begeleiden van nieuwe medewerkers versterken'. Een project waar 12 zorgorganisaties (ouderenzorg) aan deelnemen in de regio Arnhem/Ede. Vilente is kartrekker van dit project en zij hebben OWL gevraagd om dit te begeleiden. Ik ervaar het als een fantastische beleving. Werken in de zorg is totaal anders, ik geniet van de vriendelijkheid, openheid en het enthousiasme. Daarnaast stoot ik met regelmaat mijn neus door te snel te willen. We realiseren inmiddels al veel voor dit project. Zo hebben we de functie van Organisatiebuddy in het leven geroepen. Zij ontzorgen de organisatie op het gebied van onboarden en geven nieuwe medewerkers een warme en gerichte begeleiding. Inmiddels is er ook een lerend netwerk gestart om zo echt van elkaar te leren met als doel mensen behouden voor de zorg. De Organisatiebuddy is echt een unieke rol en qua inhoud gaat dat wat mij betreft nog veel verder, maargoed dat is te groot om hier in de terugblik te verwoorden. Wel erg leuk om te zien dat steeds meer organisaties OWL benaderen ten behoeve van meer info over het project. In 2020 gaat OWL verder met het actief begeleiden van dit mooie project.


Strippenkaart

Toen ik in 2013 begon met OWL had ik het idee om mijn HR kennis te delen met kleinere organisatie. Het leek me praktisch om dit middels een strippenkaart te doen. Hoe leuk is het dat ik nu, 6 jaar, later dit daadwerkelijk heb gerealiseerd voor twee organisaties (Save plastics en Matrix Innovation Center). En meteen beide organisaties al kunnen voorzien van de nodige HR adviezen! 


Recruitment

Een opvallende traditie is het jaarlijks plaatsen van een kandidaat bij Makro Kerstpakketten! Ook dit jaar is er iemand daar aan de slag gegaan na bemiddeling vanuit OWL. Wat mij betreft een superleuke traditie. Daarnaast heeft OWL voor een interim opdracht de juiste verzuimspecialist voorgedragen bij Stork. Zij is inmiddels volle bak aan de slag daar. En tot slot is OWL bezig om iemand te plaatsen bij mijn oude werkgever VolkerWessels Telecom. Er zijn al diverse gesprekken gevoerd en het zou mooi zijn indien hier begin 2020 sprake is van een mooie match.

 

Coaching, Workshops & Trainingen

De W van OWL is ook in 2019 op diverse manieren ingezet.
Zo zijn er drie verschillende workshops gegeven voor deelnemers van BrinQer te Apeldoorn. Zowel gesprekstechnieken, jezelf kunnen zijn en stap 2 (Durven en loslaten). Erg gaaf om te doen en wat mij betreft voor herhaling vatbaar in 2020.
Voor het management van USG Technicum organiseerde OWL een zogenaamde heidag. Op Papendal leerde de deelnemers elkaar op een andere kant kennen, werd actief kennis genomen van de drama driehoek en sloten we een leuke dag af met een potje rolstoelbasketbal. Een geniaal leuke dag!

En ook bij s Heerenloo te Druten organiseerde OWL een geweldige dag! Hier werden de flexmedewerkers in het zonnetje gezet, waarbij het de bedoeling was om vermaak te combineren met inhoud. Daarom werden er na een spontaan ontvangst drie soorten workshops gegeven, waar alle deelnemers per roulatie aan deelnamen. OWL gaf zelf de workshop kleur bekennen en schakelde anderen in om de workshops The Lab of Life en Improvisatietheater te geven (Workshops die OWL ook zelf geeft). We sloten deze leuke dag af met een voorstelling. Erg energie gevend allemaal!

Namens de Lab of Life heb ik een individuele training gegeven en een eenmalige workshop, genaamd lekker in je vel, tijdens de scholingsdag voor medewerkers van scholengroep Rijk van Nijmegen. De methode van The Lab of Life is eigenlijk zo fantastisch, dat ik het echt zonde vind dat OWL dit niet meer heeft in kunnen zetten. Laten we dat in 2020 doen, het is echt fantastisch, dus neem contact met me op en we maken er iets moois van in 2020.

Dit jaar heb ik ook iemand persoonlijk gecoacht die zichzelf beter wou leren kennen met betrekking tot haar studiekeuze. Een erg leuke reis om samen te bewandelen. En na 4 mooie sessies waren er meerdere kwartjes gevallen en kon ze verder. Erg leuk om zo’n traject te doen met een leergierig persoon!

 

Voor de groep

Dit jaar stond OWL ook meerdere keren functioneel voor de groep. Bijvoorbeeld als Quizmaster namens Upbeatles. De eerste keer in een kroeg in Utrecht waar ik de “Friend quiz” mocht presenteren. De tweede keer was een algemene quiz in een restaurant te Wageningen waar de medewerkers een personeelsdag hadden.

Voor Netwerk Solutions stond ik dit jaar twee keer voor de groep. In beide gevallen betrof het een halfjaarbijeenkomst. De eerste keer was ik een soort van MC, die de sprekers verwelkomde onder een toepasbaar liedje en de tweede keer koppelde we een quiz aan de bijeenkomst. Kortom, in beide bijeenkomsten werd fun faciliterend ingezet zodat de inhoud meer glans kreeg. Erg leuke reacties mogen ontvangen!

Voor VWT was ik een soort van dagvoorzitter voor een dag voor medewerkers die hadden deelgenomen aan ontbijtsessies. Geweldig om zo weer actief te zijn bij mijn oude werkgever.

En ook bij Zetacom stond ik voor de groep tijdens hun bijeenkomst. De sprekers en de zaal werden op ludieke wijze geïnterviewd. Ook hier werd de traditionele bijeenkomst opgeleukt. Het leverde veel mooie reacties op!


Erg leuk om zo op diverse manieren creatief te kunnen zijn!

 

Acteerwerk

Acteren is mijn grote hobby, dus hoe leuk is het om van je hobby werk te maken! Met name in het laatste kwartaal ben ik hierin actief geweest. Dat begon bij een bruiloft waar ik Dokter Love speelde. Op ludieke wijze werden de gasten ontvangen en de liefde verspreid.
Roma (een duo bestaand uit Rodney en Matteo) trad op 20 oktober op met de voorstelling 'Mixed feelings' een fantastische belevening waar we veel enthousiaste reacties op kregen. Precies zoals gehoopt. Voorlopig is dit traject echt een investering, maar wij denken dat we op deze manier bedrijven kunnen gaan vermaken door samen te lachen. Hoe leuk is het om dit te combineren met een borrel of etentje? Nieuwsgierig? Op 28 maart 2020 geven we deze voorstelling nogmaals in Oosterbeek.
In het 4e kwartaal werd ik ook ingezet om bij Veco (via MOVD) en Action (via Calyx) aan de slag te gaan als trainersacteur. Naast een leuke werkactiviteit zijn dit ook meteen waardevolle samenwerkingen waar we in 2020 vast een vervolg aan gaan geven.
Met Akor support heeft OWL een gekke act gedaan tijdens een verwendag. Moeders die veel zorg moeten besteden aan de thuissituatie werden deze dag in het zonnetje gezet en ontzorgt van de thuissituatie. Wij deden een leuke hilarische act. Gevolgd door een tweetal improvisatie workshops.
De meest verrassende acteerklus was vast de klus voor Conclusion, waar OWL werd ingezet als Kerstman! Op 5 locaties werden in 1 week kerstpakketten uitgereikt en dat heb ik met een team mogen vermaken. Naast de Kerstman (3x zelf en 2x iemand anders ingezet) regelde OWL de catering (via Cars & Bars), de fotograaf, een doek als achtergrond, gekke spullen om mee op de foto te gaan en een tent. Een hele organisatie kan ik inmiddels vertellen, met uiteindelijk een bevredigend resultaat!

Kortom, het was weer een geweldig OWL jaar!
Op naar 2020. Laat dat gerust ook weer een jaar zijn against OWL odds!!

 

Take care,
Matteo