2018

We zitten inmiddels in 2019 (het is 5 januari 2019 op het moment dat ik dit schrijf) en toch kijk ik graag nog even terug naar 2018. Een jaaroverzicht van OWL is inmiddels een traditie geworden op deze site en het fantastische 2018 mag daarin zeker niet ontbreken. 2018 was een bijzonder jaar, want naast het feit dat het een jubileumjaar was omdat OWL 5 jaar geleden werd ingeschreven bij de KvK, was het ook het eerste jaar waarin ik volledig als zelfstandige ben gaan werken. En het was het jaar waarin het boek “OWL by myself” uitkwam, oftewel een droom die gerealiseerd werd.

Het eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van 2018 was een pittige periode. Daar ik voorheen een verantwoordelijke fulltime HR baan in 4 dagen deed, moest ik dit in dit kwartaal in 3 dagen doen. Weliswaar omwille van een goede reden: Mijn eerste opdracht!
Bij Nebest mocht ik gedurende dit kwartaal nieuwe managers coachen op gesprekstechnieken. Nebest is een bedrijf wat snel aan het groeien is, waardoor er een nieuwe leidinggevende laag was gecreëerd die ook HR taken op zich gingen nemen. Ik trof enthousiaste en leergierige jonge mensen aan, die ik graag advies gaf. Daarnaast gaf ik dit kwartaal samen met Chantal Walg twee mooie workshopdagen voor het management van Vilente. De workshops gingen voornamelijk over anders kijken en doen met gebruik van positiviteit, oftewel B+ en over jezelf kennen en in gesprek zijn vanuit Duurzaam Inzetbaarheid. Heel leuk om te doen, maar ook dit vergde de nodige voorbereidingstijd tijdens dit kwartaal.

De rest van het jaar 2018

Zowel privé als zakelijk heb ik echt genoten van 2018. En dat ik privé zo heb genoten komt ook door OWL. De keuze om volledig als zelfstandige verder te gaan heeft ervoor gezorgd dat ik veel relaxter door het leven ga en bijvoorbeeld veel meer tijd en aandacht voor mijn kinderen heb gehad. Vaker dan de jaren hiervoor bracht ik de kinderen naar school, zwemles of sport. En daar heb ik van genoten. Zakelijk was het ook het meest succesvolle jaar van de afgelopen 5 jaar OWL. Maar dat is ook logisch gezien het feit dat dit het eerste jaar was als zelfstandige.

Organisatie advies

Voor het vierde jaar op rij werd er een vacature met succes vervuld bij Makro Kerstpakketten. Dit lijkt echt een jaarlijkse traditie geworden te zijn. Dit keer vond OWL Jacqueline Roest voor de functie van Marketing Manager.

Voor een grote organisatie werd OWL gevraagd om de omgang van reisuren te onderzoeken. Het door OWL opgestelde rapport werd vervolgens door de directie besproken met de OR. Daarnaast gaf OWL VWT Infra advies omtrent HR zaken gedurende de periode van augustus tot december, vanuit een HR Interim opdracht.

De organisatie Puck & Co vroeg OWL om advies over een presentatie die gegeven moest worden tijdens hun jubileumfeest. Samen besloten we om te beginnen met een warm en ludiek ontvangst (door OWL) voor de gasten, gevolgd door een groepsinterview. OWL nam een interview met het MT af, waarbij het publiek ook vragen kon stellen. Op deze manier bleef het luchtig, maar kon de boodschap ook verteld worden. Leuk om te doen!

Ook in 2018 nam OWL zitting in het Werkveldcommissie Bachelor HRM van ISBW (onderdeel van NCOI).

Workshops

Naast de genoemde workshops voor het management van Vilente gaven Chantal en Matteo de B+ workshop ook aan de HAN. Erg leuk om mensen te helpen met anders denken waarbij we ze op positieve manier verrassen met positiviteit!

Ook de samenwerking met Vilente werd niet beperkt tot de workshops in kwartaal 1. Voor de HR afdeling gaf OWL de workshop “Jezelf kunnen zijn”. Dit was zo’n succes dat een van de deelnemers vroeg of we deze workshop ook kunnen inzetten voor de Finance & Control afdeling van de organisatie. Dit hebben we in december gedaan tijdens hun teamdag, aangevuld met werk gerelateerde verdiepingsoefeningen. Ook dit werd een succesvolle dag!
Daarnaast gaf OWL gratis een samenvatting van deze workshop “Jezelf kunnen zijn” voor de Broekriem te Arnhem! Fijn om zo werkzoekende mensen te kunnen helpen.

Netwerk Solutions te Lieren vroeg OWL om een uitvoerdersdag te begeleiden. Op Papendal leerde de groep meer over elkaar en over zichzelf. We sloten deze leuke dag af met een Schermclinic en een BBQ.

Ook de afdeling Planning van VWT Services wou tijdens een teamdag elkaar beter leren kennen. Vooraf nam OWL assessments af met de deelnemers en tijdens deze dag gingen we hier verder de diepte mee in. Daarnaast werden karaktereigenschappen door middel van theater verder verscherpt. Het was een leuke en geslaagde dag in Amersfoort!

Voor VWT Services verrichte OWL tevens coaching gesprekken met managers. Tijdens een gesprek kwamen knelpunten of vraagstukken naar voren waarbij OWL advies of tips gaf. Daarnaast maakten een aantal managers gebruik van de optie om coaching te krijgen tijdens een werkoverleg.

OWL werd dit jaar ook benaderd door een individu die behoefte aan coaching had omtrent zijn persoonlijkheid. In meerdere (soorten) sessies bespraken we zijn dillema's. Met een positief resultaat tot gevolg. Coachen van mensen blijft geweldig mooi om te doen!

In november sloot OWL aan bij The Lab of Life. Op deze manier hoopt OWL nog meer gedragsveranderingstrajecten te kunnen begeleiden in 2019! Meer energie, minder stress!

Loempia’s

In 2018 had OWL ruimte om iemand in Bali te sponsoren. Door deze bijdrage kan een echtpaar werk creëren op dit mooie eiland. Zij heeft inmiddels een shop geopend waarin ze babykleding verkoopt en hij is bezig om een bedrijf op te zetten wat toeristen vervoerd. Dit gaat hij OWL Bali Transport noemen! Wanneer ik hierover meer informatie heb, plaats ik dat op deze site! Erg fijn om zo mensen in Zuidoost-Azie te kunnen helpen. En met het verkopen van mijn boek is meteen een nieuw initiatief ontstaan voor 2019!

Persoonlijk

2018 was dus een gaaf jaar! Met als hoogtepunt het uitbrengen van mijn boek “OWL by myself”. Daarnaast waren de vakanties naar Cyprus en De Balkan fantastisch! De voetbalweekendjes (met Wessel naar Hoffenheim en met Ingmar naar Liverpool) waren memorabel. En ook in 2019 genoot ik van cabaretvoorstellingen, met als hoogtepunt Waardenberg en De Jong in Rotterdam (samen met Micha).

 

Op naar een mooi 2019!
Geniet er allemaal van!

Big hug!

Matteo