2020

2020….. Een jaar wat totaal anders verliep en we allemaal nooit meer gaan vergeten. En uiteraard kijkt OWL ook op dit jaar traditioneel terug.
 

Toch een beetje zozo

In mijn eerste blog van dit jaar zat ik nog vol ideeën over een bruisend nieuwjaar waarin we veel gingen beleven. Twintigtwintig werd niet een gematigd “zozo” zoals je het jaartal ook kunt schrijven…. was mijn voorspelling. We hebben inmiddels een bizar Coronajaar achter de rug waarin we feestjes, reisjes en evenementen hebben gemist. Wie had gedacht dat lockdown, blijfthuis, WCpapier, blokjesverjaardag en anderhalvemetersamenleving veelgebruikte woorden van het jaar zouden zijn? In maart kreeg ik spontaan steun in de rug berichtjes en tips hoe ik geld bij de overheid kon aanvragen en ja, ik begon me wel een beetje zorgen te maken toen ik voornamelijk druk was met het lesgeven thuis en de eerste week als een gefrustreerde maand voelde. Gelukkig heb ik de financiële steun niet nodig gehad, sterker nog in dat opzichte was het gewoon een goed jaar voor OWL. En ondanks alles waren er ook dit jaar genoeg persoonlijke hoogtepunten, waarmee ik dit overzicht straks afsluit. Nu eerst het overzicht vanuit OWL.
 

Even wat gegevens op een rij

 • Daar OWL in 2019 nog aan 20 verschillende organisaties factureerde waren dat in 2020 slechts 9 partijen. (trainingen, acteerwerkzaamheden en teambuilding zijn vanaf maart volledig stil komen te liggen).
 • Qua omzet is er echter een stijging gerealiseerd van 5,72%.
  Kwartaal 1 was hierin het beste kwartaal, het werd ieder kwartaal wel wat minder en dus is kwartaal 4 het minste kwartaal van 2020.
 • De kosten zijn met ruim 35% gedaald.
 • Al bij al heeft OWL een winststijging van 20% gerealiseerd tov 2019.
  Kanttekening hierbij is dat ruim 44% van deze omzetstijging in kwartaal 1 plaatsvond.
 • OWL heeft het afgelopen jaar 1.360 uur gewerkt. (380 minder dan in 2019)
 • De meeste uren vonden plaats in kwartaal 4, de minste in kwartaal 2.
 • Er verschenen in 2020 11 blogs online. Dat zijn er 11 meer dan in 2019! ?
  (Vanaf 2021 plaats ik de blogs niet meer op LinkedIn, maar alleen op mijn site. Men kan een bericht ontvangen wanneer er een nieuwe blog online staat. Indien je op die lijst wil staan, stuur me dan een persoonlijk berichtje.)
 • Het boek “OWL by myself” is dit jaar nog 5 keer verkocht.

 

Organisatieadvies

Het meeste van het werk zat hem in Organisatieadvies. Voornamelijk het project Organisatiebuddy, wat zijn tweede jaar beleefde, hield me bezig. Ik geloof namelijk echt in dit project en veel organisaties zouden zoveel baat hebben bij het aanstellen van een Organisatiebuddy. Helemaal bij de grotere organisaties is die toegevoegde waarde te vergelijkbaar met de rol van een Recruiter. Dus hiermee ging ik heel graag aan de slag in 2020, echter corona zorgde er helaas wel voor dat zaken anders liepen dan vooraf gepland. Helemaal omdat dit project bij 11 Zorgorganisaties plaatsvindt. Neemt niet weg dat we toch mooie stappen hebben kunnen zetten, waaronder het ontwikkelen van een Toolbox. Samen met 3 andere acteurs hebben we komische filmpjes gemaakt waarin we zwartwit laten zien hoe het niet moet en hoe het niet moet. Aan de hand van deze filmpjes heeft OWL weer een Toolbox bedacht die op maat te maken is voor organisaties. Het is de bedoeling om in 2021 deze Toolbox te geven aan de deelnemende organisaties, maar eventueel ook aan andere organisaties die hierin interesse hebben. Daarnaast hebben we de rol van Organisatiebuddy steeds nadrukkelijker neer kunnen zetten en zien we hoe deze rol steeds meer waardering oogst bij de deelnemende organisaties en niet onbelangrijk de nieuwe medewerkers die zijn gestart!

Verder had OWL ook in 2020 een Recruitment activiteit. dit keer was het niet voor Makro Kerstpakketten, maar wel voor een andere oud werkgever namelijk VolkerWessels Telecom. Erg leuk dat er door bemiddeling vanuit OWL zo een mooie samenwerking is ontstaan.

De bedrijven Save Plastics en Matrix Innovation Center hebben gebruik gemaakt van de eerder afgenomen Strippenkaart. Op die manier heeft OWL deze organisaties van gericht HR advies kunnen voorzien. En de laatste maanden van het jaar zette OWL zich in als HR Specialist voor Topr, wat onder andere een leuk wervingsfilmpje opleverde. De samenwerking met Topr is inmiddels weer afgelopen, Matrix Innovation Center heeft aangegeven ook graag in 2021 een Strippenkaart af te nemen.
 

Workshops

Dit onderdeel van OWL startte voortvarend met:

 • 2 trainingen met MOVD voor Veco in Eerbeek
 • Een Stap2 training voor BrinQer
 • Een trainersacteur klus voor Hospitality in de Zorg

Er stonden al meerdere vervolgopdrachten gepland, maar die werden vanaf maart allemaal afgezegd. Er kwam wel iets voor terug, namelijk persoonlijke coaching. Veelvuldig al wandelend, ook online en soms op afstand op een locatie. OWL heeft meerdere trajecten mogen oppakken oa over persoonlijkheid, gesprekstechnieken en mindset. Daarnaast werd een Organisatiebuddy die niet deelneemt aan het project voor een half jaar begeleid. Erg leuk om zo met mensen aan de slag te zijn en de ontwikkelingen van dichtbij te zien.

Aan het einde van het jaar gaf ik alsnog 3 workshops, te weten improvisatielessen op de school van mijn kinderen. Heerlijk om zo weer even met acteerwerk bezig te zijn! Over acteren gesproken, met Roma traden we 3x op. Twee keer met de voorstelling Mixed Feelings en een keer als een Sint & Piet act op een basisschool. (Momenteel zijn we met Roma twee nieuwe voorstellingen aan het uitwerken). Daarnaast sloot ik het jaar af met een Kerstman act voor InShared!
 

Loempia’s

Dit jaar was het niet te doen om ook werkactiviteiten in Zuidoost Azië te creëren, maar steunen kan ook op een andere manier. Zowel naar Indonesië als naar mensen op Palawan (Filipijnen) werd een donatie gestort om de Coronaperikelen daar te ondersteunen. En in december maakte OWL een mooi bedrag over naar de stichting Save the Childeren. Zij ondersteunen onder andere kinderen die in Azië te maken hebben met de besmettingen die ontstaan vanuit vervuild water.

Andere persoonlijke hoogtepunten

2020 levert geen lijst met allerlei diverse belevenissen op, het is wat saaier geworden. Maar toch waren er ook, zoals vermeld, persoonlijke hoogtepunten waarmee ik dit jaaroverzicht graag afsluit. Ik denk dat onder andere 10 momenten:

 • Tripje met gezin naar Parijs, inclusief een bezoek aan EuroDisney
 • Voetbaluitje Mainz-Padersborn met best friend Wessel
 • Summerschool van Parre en Deden
 • Verjaardagsfeest van mijn vader die 80 jaar werd
 • Voorstelling Waardenberg en de Jong in Rotterdam met studiemaatje Micha
 • Liefst 185 keer gesport
 • Veelvuldig vaak spelletjes gespeeld
 • Laten zetten van een uil tatoeage
 • Getuigen zijn voor mijn lieve vrienden Ingmar en Bryony
 • Optreden met mijn maatje Rodney

 

Op naar 2021, ook dan hebben we nog te maken met Corona, maar ik zou zeggen maak er gewoon wat van allemaal. Wellicht against OWL odds…..

 

Cheers,
Matteo