Wie van de 3?

Binnen mijn werk heb ik met veel diverse mensen te maken. Neem alleen al VolkerWessels Telecom. Daar werken 1.500 collega’s. Daarvan zijn er 17 mijn HR-collega’s, ruim 600 medewerkers vallen onder de Business Unit waar ik mijn HR-werkzaamheden uitvoer. Uiteraard ken ik niet iedereen persoonlijk en uiteraard werk ik met de ene collega veel intensiever dan de ander. Het blijft echter fascinerend hoe die verschillende mensen een invloed (in zowel positieve als negatieve zin) op mij kunnen hebben. In deze blog licht ik drie opvallende collega’s toe. Uiteraard in het kader van vertrouwelijkheid gebruik ik geen namen, wel de persoonlijke kenmerken.

 

Collega1

Met deze collega werk ik niet dagelijks, maar als we elkaar tegenkomen hebben we behoorlijk vaak een scherpe discussie. Deze collega vertegenwoordigt vaak een groep en doet dat met veel passie en beleving. Met de inhoud ben ik het alleen niet altijd eens. In mijn ogen denkt collega1 te zwart/wit en kan hij minder goed buiten kaders kijken/denken. Deze collega vindt mij daarentegen weer wat te kort door de bocht of juist te makkelijk denken. Daar komt bij dat we in de discussie allebei behoorlijk standvastig zijn en niet zo snel van ons stuk te brengen zijn. Het levert vaak mooie en pittige discussies op, die je gerust mannelijk mag noemen. De collega’s om deze collega heen geven met regelmaat aan dat wij niet door een deur kunnen. “Ik weet dat jij anders over deze collega denkt, maar vaak doet deze collega ook goede dingen hoor”, zegt men dan bijvoorbeeld. Niets is minder waar. Als ik op dezelfde locatie op bezoek kom, zoeken we elkaar vaak even op. “Hoe gaat het Matteo?” “Goed hoor, met jou?” “Ja, druk hè. Heb je nog nieuws?” “Niets wat jij niet weet, want je bent de eerste die ik informeer”. Vaak dollen we wat, we lachen en voeren dus die pittige discussies. Het mooie aan deze collega is het wederzijdse respect wat ik voel. Ik mag deze collega juist enorm en accepteer dat er verschillen zijn. Leuk dat deze collega mij juist weer een prachtig kereltje noemt. Dus volgens mij wederzijds vertrouwen, waarbij de schuring een mooie glans geeft.

 

Collega2

Deze collega is inhoudelijk echt goed! De beste in het vakgebied, en heeft ook veel knowhow over andere zaken. Het beste beentje wordt dagelijks echt voorgezet. Daarnaast bezit deze collega humor wat regelmatig aanstekelijk werkt. En wellicht niet onbelangrijk, 95 van de 100 werkinhoudelijke opvattingen deel ik volledig met deze collega. Niets aan het handje zou je zeggen. Ware het niet dat deze collega wel erg content is met zichzelf. Met veel dominantie is deze collega aanwezig en wat van een ander wordt verwacht, wordt zelden door deze collega zelf uitgevoerd. Eenrichtingsverkeer van jewelste en een olifant in een porseleinen kast. Daar komt bij dat er meer dan eens denigrerend gesproken wordt over vrijwel alle andere collega’s (van hoog tot laag, daarin wordt geen uitzondering gemaakt). Deze collega vindt mij waarschijnlijk een redelijke HR collega, maar van HR in algemene zin wordt deze collega niet enthousiast. Dus ondanks mijn meedenkend vermogen verwacht ik niet dat collega2 een hele hoge pet van mij op heeft. Erover praten is met dit type mens eigenlijk onbegonnen werk. Want naast IQ heb je ook EQ en SQ, oftewel de intelligentie, emotionele en spirituele quotiënten. In die laatste twee quotiënten scoort mijn collega2 naar mijn verwachting gewoon laag. Vaak probeer ik op een creatieve manier iets over te brengen aan groepen, dat kwartje zie ik bij collega2 zelden vallen. De non-verbale uitstraling die ik waarneem, zegt mij daarentegen wel genoeg.

 

Collega3

Dit is een collega waar ik nou echt verbondenheid mee voel. We zoeken elkaar regelmatig op en van beide kanten kunnen we ervoor zorgen dat de ander een leukere dag heeft gehad door ons contactmoment. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat we ons samen met regelmaat verwonderen over werkgerelateerde situaties. Dit kan het werkplezier best even op scherp zetten, want het negatieve heeft dan de overhand. Best een beetje onbegrijpelijk dat we ons laten afstompen, door het negatieve te voeden. Als persoon zijn we behoorlijk verschillend, dus dan voeden we het ook nog eens van twee kanten. Het is nog frappanter, want de goede wil is er bij ons alle twee wel. We willen juist samenwerken met anderen, lachen, leren, resultaat neerzetten, trots zijn, nieuwe dingen meemaken en laten ontstaan. Wanneer we werkinhoudelijk aan het sparren zijn, ontstaat er ook echt een mooie flow! Dan zijn we resultaatgericht en vullen we elkaar prachtig aan. Er komt ook eigenlijk altijd wel iets uit waar wij of het bedrijf mee verder kunnen. Deze collega wil ik ook helpen waar dat mogelijk is en ik merk dat ik dat bij deze collega ook goed kan doen. Volgens mij komt dat doordat we elkaar oprecht helpen, steunen en samenwerken. Wanneer deze collega in de groep iets goeds zegt of doet, voel ik een soort van trots! Dan hebben we het dus over een goede chemie. Mooi! Want nogmaals de verschillen tussen collega3 en mij zijn overduidelijk ook aanwezig.

 

3 op een rij

Samengevat komt het er op neer dat het bij collega 1 op hoofdniveau niet altijd goed loopt, want we denken anders. Maar op hartsniveau loopt het prima. We zijn zelfbewust, eerlijk en laten ook voelen wat we vinden. Van zielsniveau is geen sprake, het is niet positief of negatief aanwezig. Bij collega 2 zit het op hoofdniveau goed. We delen vele opvattingen en ik denk dat we beiden best gezegend zijn met een leuk IQ vermogen. Op hartsniveau gaat het eigenlijk fout. Er speelt teveel onderhuids. Dat weten we volgens mij van elkaar, maar daar doen we beiden ook niets aan. Op zielsniveau gaan we elkaar echt niet vinden, teveel wantrouwen. Bij collega3 zit het op hoofdniveau aardig goed, we denken over veel hetzelfde. Op hartsniveau zijn we open en eerlijk, dus dat loopt meer dan lekker. Maar het belangrijkste is dat we op zielniveau elkaar onbewust veel vinden. Samen dragen we een steentje bij aan de manier van leven die past bij collega3 en bij mij.

Collega3 levert mij zo gemakkelijk energie op, collega1 levert mij na verloop van tijd vaak energie op en bij collega2 loopt mijn energie gigantisch weg. Kan iemand mij in hemelsnaam vertellen waarom ik me juist zo focus op collega2, zo erg dat ik er soms zelfs buikpijn van kan krijgen??

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.