Als het aan mij Lach

Weetje waar ik nou echt blij van word? Dat is mensen vermaken, mensen aan het lachen maken en samen lachen. Volgens mij is lachen het mooiste wat er is, maar we willen het nog weleens vergeten met z’n allen. In een wereld waarin Parijs niet meer voelt als de stad van de liefde is dat nog te begrijpen ook. Maar toch wil ik gaan voor de lach! Ze zeggen niet voor niets dat lachen gezond is. Sterker nog, ik denk dat wanneer we hardop lachen om het aantal suikerklontjes in ons eten een veel gezondere uitwerking heeft dan de zorgen die we maken over dat ene zoete drankje dat we per week drinken. Ik zeg hiermee niet dat we niet op ons eten moeten letten, maar wel dat we het leven soms te serieus nemen wat weer ten koste gaat van onze lach. De lach maakt een stof (endorfine) in je vrij, wat pijnstillend en stressverlagend werkt! Lachen zorgt voor een betere bloeddoorstroming en je schijnt er zelfs langer van te leven.

 

Samen lachen

Wanneer heb jij voor het laatst gehuild van het gelachen? Ik ben onlangs naar de try out “Vaarwel 2015” van Sjaak Bral geweest. We hebben tranen van het lachen gehuild om zijn typetje bij de Scheveningse Kerstboomverbranding. Hij had de ene na de andere geweldige uitsmijter, waardoor het echt lach op lach werd! Heerlijk! Op een gegeven moment had hij het over een echtpaar wat bij kunst en kitsch een voorwerp had gebracht. “Ja, het hangt al jaren op zolder en we willen graag weten wat het is en vooral hoeveel het waard is”. “Nou”, zei de expert “ik hoop dat jullie goed verzekerd zijn, want dit is je CV ketel.” Misschien op papier niet zo grappig, maar hoe hij het zei opvolgend na meerdere grappen was buikschuddend leuk! Als je dan je maatje zijn tranen ziet afvegen aan zijn jas, is het plaatje compleet.

Terugkijkend op lachmomenten is sowieso een aanrader. Tijdens de studie heb ik dubbel gelegen met een goede vriend om Sex voor de Buch, Hans Teeuwen en vooral om Waardenberg & De Jong. Scènes deden we dan tot vervelends toe na, waardoor we uren konden gieren van het lachen. Als wij elkaar nu weer zien, kunnen we hier nog steeds helemaal dubbel van liggen. Meestal hebben we dan aan een zinnetje als bijvoorbeeld “Is dat een pot? Nee, je wijf is een pot” al genoeg. Heerlijk toch dat samen lachen?
Met een andere goede vriend heb ik dat weer met Jiskefet scènes. “Wacht even van Binsbergen!”, is al genoeg om te lachen samen.

 

Laten lachen

En wanneer heb jij iemand zelf aan het lachen gemaakt? Het lukt mij meestal met woordgrapjes of gevatte opmerkingen. Die woordgrappen zitten zo in me dat ik ze vaker voor me houd dan ze eruit gooi. Enigszins onverstandig, maar ik kan me ook goed voorstellen dat men er al snel meer dan genoeg van heeft. Ik ga dan liever voor een gevatte opmerking, met name tijdens een vergadering! Daar wordt over het algemeen al weinig gelachen namelijk. Dat doe ik overigens niet alleen voor de snelle lach, want het helpt ook vaak ter illustratie. Laatst sprak ik bijvoorbeeld met iemand over het begrip ‘wandelcoach’. Wandelend praten over jezelf is echt een prima en goede manier. Echter, mijn gesprekspartner vond de term zo suf klinken. “Het is eigenlijk meer een door-de-bomen-het-bos-wel-kunnen-zien-principe”, zei ik. Al lachend maakten we onze wandeling af...

Mijn kinderen maak ik vooral aan het lachen door gek te doen. Die schateren het dan uit en ik zie ze stralen. Met kinderen werkt lachen allemaal wat makkelijker en ongedwongen. Voor hun is lachen namelijk heel gewoon. Als ze niet lachen, gebruik ik mijn standaard uitdrukking  “Waar is je lach?” Hierna word ik meestal getrakteerd op een mooie stralende lach!

 

Vermaken

De afgelopen periode heeft OWL zich voornamelijk gericht op vermaak en ik moet zeggen dat voelt geweldig. Tijdens een bedrijfsfeestje voor een landelijk bedrijf hebben we, samen met andere acteurs, een improvisatievoorstelling gegeven. Niet verbonden aan hele zware thema’s, maar alle ingrediënten die tijdens de interactieve speech van de directeur naar voren kwamen hebben wij verwerkt. Serieuze issues werden met een grote lach bekeken. De maandag volgend op deze voorstelling zat de lach en de sfeer er nog goed in bij dit bedrijf.

Tijdens een andere gelegenheid hebben de mannen van ROMA (komisch duo bestaand uit Rodney en Matteo) een jaarevenement opgeleukt met een deuract en een grote energizer. Bij de deuract hebben we iedereen een warm welkom geheten. Zo gaven we de bezoeker een dikke knuffel en een compliment over hun uiterlijk. Van de organisatie kregen we tijdens de dag al terug dat de bezoekers zo opvallend open en vrolijk waren deze editie.

Daarnaast hebben we in Q4 een afdelingsuitje voorzien van een vermakelijke quiz en een bedrijf geleerd om te lachen om en met elkaar door zelf improvisatietheater te (leren) spelen. En in december zijn we het kado tijdens het veranderproces van de Gemeente Arnhem, benieuwd of dat lachen wordt!

Een ander blij maken en opvrolijken ik ben er volgens mij aan verslaafd. En als het aan mij lag, dan lachen we nog jaren wat met elkaar af. Lach je mee?

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.