Listig geëmmer

Een tijdje geleden hoorde ik op de radio een DJ praten met een luisteraar. Zij had iets bijzonders meegemaakt, waarop de DJ reageerde met 'dat kan dus ook van je bucket list af'. Tegenwoordig is dat best een bekende uitspraak. Zijn uitspraak nam me in gedachten mee naar mijn eigen bucket list, welke ik ooit in 2008 had opgesteld. Om eerlijk te zijn was ik deze lijst inmiddels een beetje vergeten…. De aanleiding van het maken van mijn lijst in 2008 kwam door de film The Bucket List. Een geweldige movie waarin twee mannen (Jack Nicholson en Morgan Freeman, niet de minste) samen een lijst afwerken met bijzondere ervaringen/wensen die zij nog eens willen meemaken. Dit alles terwijl ze terminaal ziek waren. Toevallig zag ik deze film afgelopen weekend voorbij komen op tv. Alhoewel toevallig... toeval bestaat volgens mij niet, vandaar dat ik deze blog nu maar direct geschreven heb.


Bucket list

Sinds deze film is een bucket list een algemeen begrip geworden. Iedereen weet nu wat je bedoeling is wanneer je verwijst naar je bucket list. Het valt me wel op dat men dit vooral gebruikt na een bijzondere ervaring, zoals ook de DJ deed. Ik vind het persoonlijk mooier om een lijst op te stellen met zaken die je nog eens wenst te doen, wil beleven en/of bereiken. Een lijst waarin je ook zelf invloed hebt. Dus het winnen van de loterij of het kampioenschap van Vitesse zal ik niet op mijn lijst zetten. Maar in beide gevallen zal het feest er uiteraard niet minder om zijn….


Lijst anno 2008

Ik heb mijn bucket list uit 2008 er nog eens bij gepakt en gekeken wat ik zoal gerealiseerd had. Dat zag en ziet er als volgt uit:

1. De Big 5 in het wild in Afrika zien.
Dit is gerealiseerd in 2009, tijdens onze huwelijksreis door Kenia. We zagen van dichtbij meerdere keren een kudde olifanten. Van de leeuwen zagen we zowel het mannetje , het vrouwtje als de welpen. Ook de witte en zwarte neushoorn kwamen voorbij, net als de stoere buffels die we veelvuldig zagen in het mooie Keniaanse landschap. Een groepje jachtluipaarden (cheeta’s) loerend in het gras was tevens een hoogtepunt. Ondanks dat ik aan Azië mijn hart echt verloren heb, was Kenia voor mij het mooiste land wat ik (tot nu toe) heb bezocht.
2. Een eigen bedrijf starten.
Zoals bekend is dat gelukt! Sinds 2013 ben ik erg gelukkig met mijn inzet namens OWL. Echt een droom die uit gekomen is. Neemt niet weg dat ik vooraf verwacht had dat dit het moeilijkst te realiseren punt van mijn lijst was. Het overlijden van mijn moeder gaf eigenlijk het laatste zetje om juist haar OWL nieuw leven in te blazen.
3. Een romantisch/spectaculair huwelijkaanzoek doen.
Ik heb me altijd voorgenomen dat als ik ga trouwen, dan doe ik dat eenmalig en dan doe ik dat goed! Daar hoort voor mij zeker een origineel aanzoek bij. Toen ik de lijst had gemaakt, had ik niet verwacht dat ik dit punt al een half jaar later kon afvinken. In november 2018 regelde ik dat we in Amsterdam gingen logeren. In de vroege ochtend heb ik Joyce wakker gemaakt en meegenomen. Tot haar verrassing reden we naar Schiphol. We vlogen naar Rome en bij aankomst in Rome wou ik zo snel mogelijk naar het Colosseum. Joyce waagde nog een poging om de volgende dag te gaan, maar gelukkig kon ik haar overtuigen. Daar aangekomen keken we onze ogen uit, maar ik keek vooral of er een mooie plek was waar ik door mijn knieën kon gaan. Vlak voor sluitingstijd vond ik die plek, ik gaf een passende toelichting waarom ik met haar wou trouwen en waarom ik dat juist op deze plek vroeg. Terwijl de zonsondergang werd ingezet als romantisch decor werd er “JA” gezegd.
Missie geslaagd en weer een puntje van de bucket list afgevinkt!
4. Een groot houten beeld aanschaffen.
Ik vind hout echt een mooi product, maar waarom ik dit precies op mijn bucket list gezet heb is me anno 2017 eigenlijk een beetje onduidelijk. Kan wel zeggen dat we vorig jaar een mooie oude houten kano uit Indonesië hebben gekocht. Niet om in te varen, maar als meubelstuk. Dus wat mij betreft is dit punt ook gerealiseerd.
5. Voetbalwedstrijd in Engeland, Italië of Spanje zien.
Vooraf dacht ik punt 5 snel van mijn list te kunnen schrappen. In 2015 ben ik weliswaar naar de Europa League wedstrijd Southampton - Vitesse geweest. Een geweldige ervaring, maar met dit punt bedoelde ik toch echt een Engelse competitiewedstrijd. In Duitsland (7x) en België (1x) is dat wel gelukt, maar in deze drie landen nog niet. Puntje blijft dus open staan.
6. Het Colosseum te Rome bezoeken.

Zie punt 3. Met dat memorabele reisje sloeg ik bucket list technisch twee vliegen in één klap.
7. 20% van de wereld gezien hebben.
Via de site travbuddy.com houd ik al jaren bij waar ik op de wereld allemaal geweest ben. Toen ik deze lijst maakte, had ik 14% van de wereld gezien. Inmiddels zit ik op 21%. Check!
8. Naar een concert van Guus Meeuwis.
Ik hou van alle muzieksoorten, maar word vooral vrolijk van het Nederlandse lied. De concerten van Guus Meeuwis in het Philips Stadion wou ik gewoon een keer meemaken. Op 14 juni 2010 zagen we met een groep vrienden eerst Nederland met 2-0 winnen van Denemarken en daarna maakte Guus het feest echt compleet! Mooie ervaring!
9. Naar Londen gaan.
Vreemd genoeg is me dit nog niet gelukt. Dat moet er maar eens snel van komen…
10. Een professioneel Darttoernooi zien en vooral vieren.
Op 14 februari 2016 nodigde ik namens OWL een paar mensen uit waarmee ik samenwerk of die mij geholpen hebben aan een klus. De bestemming was Venray, waar The Dutch Darts Masters werd gehouden. Een geweldige ervaring! Mooi om Mighty Mike daar te zien winnen.

Kortom, veel gerealiseerd, maar ook nog 2 punten over. Maar… deze zouden eventueel in 1 bezoekje aan Londen gerealiseerd kunnen worden.

 

Lijst anno 2017

Nu ik weer een tijdje nadenk over de bucket list, heb ik voor mezelf een nieuwe lijst van 10 gemaakt. Deze is als volgt:

1. Een zelfgeschreven kindervoorstelling spelen.
Een voorproefje heb ik al gehad in 2015 met IMPact. We speelden toen de voorstelling “Lisa het meisje wat prinses wilde worden” voor de Sterre Stichting. Nu ga ik echter voor een volledig eigen bedacht verhaal, samen met 1 of 2 andere mensen.
2. Een Cruisevakantie.
Dat moet je toch een keer meemaken in je leven?!
3. 75 verschillende landen bezocht hebben.
Reizen vind ik fantastisch! Hoe meer ik van de wereld zie, hoe beter. Alle 196 bestaande landen bezoeken gaat niet lukken, ik ga voor 75. De teller staat nu op 43 landen, dus ik ben al over de helft van mijn doel!
4. Een boek uitbrengen.
Mede geïnspireerd door mijn Directeur bij VolkerWessels Telecom. Hij heeft een boekje gemaakt naar aanleiding van voetbalverslagen over een jeugdteam. “Dat moet je ook eens doen met jouw blog-verhalen”, gaf hij aan. Het idee was geboren en wellicht lees je deze blog wel in dit bewuste boekje!
5. Acteer rolletje op TV.
Acteren vind ik echt super leuk. Wanneer ik daarmee op TV zou komen, komt toch stiekem een droom uit. Ook al is dat bijvoorbeeld een klein rolletje in een reclamespotje.
6. Een ballonvaart.
Zwevend boven de aarde. Dat moet iets magisch zijn.
7. Optreden in een theater.
Theaterspelen is mijn grote hobby. Tot nu toe waren de voorstellingen met IMPact in Kastanjeaan13 te Velp. Daar speelden we dan voor maximaal 125 mensen. Een keer in een groter theater spelen lijkt me ook wel wat. Bij voorkeur in het Posttheater in Arnhem. Daar kom ik regelmatig als bezoeker. Spannend puntje in mijn bucket list!
8. Leren mediteren.
Dit gaat een uitdaging worden. Vrees namelijk dat ik er geen geduld voor heb. Toch wil ik het een keer leren en ervaren.
9. Olympische spelen bijwonen.
Ik heb iets met sport en ik heb iets met Papendal. Toen ik daar laatst met collega Sanne rond liep vertelde zij over haar bezoeken aan de Olympische Spelen. Dat is echt een kado aan jezelf, verklapte ze. Het Olympisch vuurtje van binnen is gaan wakkeren…
10. Oktoberfeest in Duitsland meemaken.
Op dit punt uit mijn lijst wil ik graag met je proosten!
 

Emmer

Bucket list betekent letterlijk emmerlijst. Wat mij betreft mag de bucket list oneindig oplopen. Maar de gedachte van een emmer die overloopt stemt mij niet echt vrolijk. Een in the pocket list of dreamlist was een betere benaming geweest. Maar goed, dat neemt niet weg dat het erg goed is om dromen te hebben en ervan te genieten wanneer deze dromen uitkomen. Don’t let your dreams be dreams!
En misschien is het nog wel belangrijker om een doel te hebben. Niet voor niets halen terminale patiënten hun kracht uit het bereiken van een bepaalde mijlpaal. Zo ook in de film waar deze blog over gaat.

Dus lieve mensen, droom groot en verzin een list! Veel plezier daarmee!
 

Andere blogs van Matteo lees je hier.
 


Lees meer artikelen

Binnen mijn werk heb ik met veel diverse mensen te maken. Neem alleen al VolkerWessels Telecom. Daar werken 1.500 collega’s. Daarvan zijn er 17 mijn HR-collega’s, ruim 600 medewerkers vallen onder de Business Unit waar ik mijn HR-werkzaamheden uitvoer. Uiteraard …

 12 Jul 2017

Afgelopen week volgde ik een workshop. Tijdens deze workshop werd gevraagd om je ideale dag te omschrijven. En ondanks dat mijn ideale dag waarschijnlijk ergens op reis is, want reizen is immers een groot goed voor mij, heb …

 20 Jun 2017