Tiet zat

Wees gerust, deze blog gaat niet over de hormonen van mijn 16 jarige zoon, gaat ook niet over de netflixserie “Sex Education” die we deze maand gekeken hebben en is zeker geen vrouw-onvriendelijke blog. Deze blog gaat over tijdtijdtijd in plaats van drukdrukdruk.

Ernems

Tiet zat is Arnhems, of eigenlijk Ernems voor “tijd zat”. In een mooie Ernemse volzin zou je kunnen zeggen “Ik het tiet zat jung.” Het taaltje klinkt soms echt niet, maar desalniettemin ben ik een trotse Arnhemer! Paar voorbeelden:

 • Bij alle thuiswedstrijden van Vitesse zit ik op de tribune, wat soms geweldig gaaf is en soms meer dan een kwelling kan zijn.
 • Orhan Delibas is voor mij nog steeds de leukste bokser ooit.
 • Aan niet-Arnhemmers vertel ik graag dat wij ook in een nieuwbouwwijk Trolleybussen hebben rijden.
 • Wanneer de uitdrukking “Geen brug te ver” voorbij komt veer ik iedere keer trots overeind.
 • Vind je die Loesje teksten ook zo mooi? Komt uit Arnhem hoor!
 • Evenementen als WK Living statues, Bridge to Liberation, Koningsdag, WK Street Painting, Free Your Mind en Sonsbeek Avenue ervaar ik als geweldig…..zelfs als ik ze niet bezoek.
 • Zie ik Theo Janssen en Sjoerd van Ramshorst bij Studio Voetbal schitteren zit ik trots voor de buis.
 • Het Posttheater vind ik het prettigste theater om cabaret te kijken.
 • En Luxor Live de mooiste locatie om muziek te luisteren.
 • Het Sonsbeekpark is voor mij het mooiste stadspark van Nederland.
 • Ahmed Marcouch is voor mij de leukste Burgemeester van Nederland.
 • Papendal is het kloppend hart van de Nederlandse sportwereld en ja hoor… ook dat is Arnhem.

Maargoed, dit alles schrijvend realiseer ik me meteen dat deze ophemeling eigenlijk on-Arnhems is. Voor Nederlandse begrippen is Arnhem een wat armere stad. Daar doen we niet moeilijk over, want wij Arnhemmers nemen het leven zoals het is. Vitesse fenomeen Theo Bos verwoorde het mooi toen alvleesklierkanker bij hem geconstateerd werd “Het is zoals het is”. We klagen niet, we gooien hooguit een cynisch sausje over het geheel. Aan overdreven hysterisch gedoe heeft de gemiddelde Arnhemmer een aversie. Doe je dat niet dan zeggen we al snel “Hij het z’n goed wies op straat ligguh”. En misschien is dat Ernemse DNA wel de oorzaak dat ik maar niet kan begrijpen dat zoveel mensen druk bezig zijn met drukdrukdruk.

Druk je drukte

Het lijkt alleen maar toe te nemen dat iedereen aangeeft dat ze het zooooo druk hebben. Nou en daar maak ik me dan weer druk over. Want zoals Theo Maassen al zei: “Als je het echt druk hebt, heb je geen tijd om dat drie keer te zeggen”.

Door het drukdrukdrukzijn lijkt het echte contacten met elkaar er gewoonweg uit te gaan. Toen ik op de middelbare school zat en ik niet had afgesproken kon ik uren bellen met vriendjes. We lagen dan met buikpijn van het lachen over de grond te rollen. Later belde ik vooral veel met vrienden terwijl we naar ons werkadres reden. We bespraken dan echt van alles en nog wat. Die tijd lijkt echt achterhaald te zijn. En niet omdat we ouder zijn geworden, nee mensen zijn telefonisch gewoonweg niet meer te bereiken. Sterker nog, wanneer je iemand niet te pakken krijgt volgt vaak een whatsappje met de vraag “Je had gebeld?” Zorgt het digitale tijdperk dan eenmaal voor een andere vorm van contact? Ja aan de ene kant zeker, we sturen makkelijk snel en vlug even een berichtje naar elkaar. Toch valt het me op dat er steeds minder geantwoord wordt op whatsapp berichtjes of andere soorten berichten via bijvoorbeeld mail of LinkedIn. Ja soms na verloop van tijd met de verontschuldiging dat ze erg druk waren.

En even een piekte met drukzijn is prima, maar een continu gevoel van ik ben drukdruk niet. Ik ben iemand die graag dingen bijhoud, zoals welke leuke dingen ik doe, hoe vaak ik sport en hoeveel tijd ik aan OWL besteed. Terugkijkend op januari heb ik 12 keer gesport, 140 uur besteed aan OWL werkzaamheden. Daarnaast genoeg leuke dingen gedaan, want naast werken en sporten heb ik tiet zat! Zo zijn we met een ander gezin gaan wandelen over de Posbank en ben ik gaan zwemmen met mijn kinderen, want we hebben tiet zat. Met een studievriend gingen we in Rotterdam naar de voorstelling van Waardenberg en de Jong en met een andere vriend bezocht ik Katinka Polderman in het Posttheater, want ik heb tiet zat! Ik ging lunchen met een oud-collega en ging uit eten met een vriend, tiet zat! Met mijn dochter en een vriendinnetje zagen we Frozen 2 in de bioscoop en met mijn vriendengroep verraste we Joyce met een etentje en een bezoek aan de film Bad Boys 3, we hadden tiet zat om echt te genieten! En ja ik heb ook Vitesse-Emmen bekeken in het Gelredome, zelfs daar maakte ik tiet veur! Was januari dan een volle maand? Welnee we hadden nog tijd genoeg over, want hoe hebben we anders naast Sex Education seizoen 3 van The Crown, seizoen 3 van The Last Kingdom en seizoen 4 van Outlander hebben bekeken? Simpel, daar hadden we tiet zat voor.

Marcouch

Nog even over de burgermeester van Arnhem. Toen hij werd aangesteld had ik meer dan mijn twijfels. Al snel cirkelde bepaalde uitspraken en foto’s van hem in Arnhem rond. PvdA geniet niet bepaald mijn politieke voorkeur. Ik dacht echt, wat moeten we hier nu weer mee. Maar hij heeft me meer dan positief verrast. Hij begon namelijk met tijd vrij maken om Arnhem echt te kennen. Zijn enthousiasme en positieve kijk op mijn mooie stad was hartverwarmend om te zien. Hij maakt tijd vrij om stil te staan bij leuke en vervelende gebeurtenissen in de stad. Via LinkedIn en Twitter is hij echt een ambassadeur geworden van Arnhem. Hij is veel in beeld, maar je kunt hem gewoon op de fiets tegenkomen als hij van zijn huis naar werk gaat. Kortom, deze man met drukke agenda neemt zijn tijd, geniet ervan en deelt. Dat vind ik mooi! Naar mijn mening is het namelijk prima om af en toe over de kop druk te zijn , maar niet iedere dag, iedere week of het hele jaar. Neem vooral je tijd voor dingen die je echt leuk en belangrijk vindt en geniet daar vooral van. Want, in een splitsecond kan je leven totaal anders zijn, daar weten de nabestaanden van Kobe Bryant sinds een week helaas alles vanaf.

 

Enjoy!
Matteo

PS bedankt dat je je tijd nam voor het lezen van deze blog.

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.
Het boek "OWL by myself" bestel je hier.


Lees meer artikelen

Wees gerust, dit is niet een blog over het Corona Virus en de daarbij behorende maatregelen. Want zo langzamerhand weet ik niet meer wat ik daarvan moet vinden. Behalve dan dat de te nemen maatregelen verklaarbaar zijn, maar mij persoonlijk …

 15 Mar 2020

Op 28 juni 2017 plaatste ik mijn blog "Listig geëmmer" in deze blog beschreef ik de wens om een boek te maken van mijn blogs. Vanaf dat moment ben ik intensief blogs gaan schrijven en daarnaast beschreef ik …

  3 Dec 2018