Waareren

Het is vandaag 21 april 2020. En 21 april vind ik altijd een leuke dag, want 21 april is mijn verjaardag! Precies 43 jaartjes geleden werd ik geboren. Een verjaardag vind ik leuk, want het is een moment om weer even bewust het leven te vieren. Ook in deze coronatijd, want een groot feest is zeker geen vereiste voor het vieren van het leven. Ik kan het erg waarderen dat familie, vrienden, mensen waarmee ik werk of gewerkt heb de echt even moeite nemen om een felicitatie te sturen! En dat voelt tevens ook als een vorm van waardering richting mij.

Coronawaardering

De huidige coronatijd is verwarrend, angstig, vreemd en moeilijk. Maar ieder nadeel heb z’n voordeel aldus JC. Skylines zijn weer zichtbaar, dieren beginnen zich vrijer te voelen en we waarderen weer meer dingen die we voor de coronatijd voor lief namen. Zelf heb ik de afgelopen tijd veelvuldig even de fiets gepakt en genoten van de mooie omgeving waarin ik woon. Fietsend op de Drielse dijk waardeer ik het dat men nooit het voormalige stadion van FC Wageningen hebben gesloopt. Vanaf de overkant is het echt een plaatje daar boven op die berg. Langs diverse weilanden waardeerde ik het dat de dieren genieten van de buitenlucht, waarbij ik constateerde dat het helemaal niet zo erg is om je lamlendig te voelen, althans de kleine schaapjes genieten zichtbaar. En daarnaast ontdek ik in deze tijd allerlei nieuwe plekken en fietsroutes, wat zeker waardevol is!

De afgelopen coronaweken stonden eigenlijk bol van waardering! Zo waarderen we met z’n allen het zorgpersoneel over de wereld veel meer dan voorheen. Een ander fenomeen wat ik veelvuldig voorbij zie komen op LinkedIn is de wederzijdse waardering tussen werkgever en werknemer! Meerdere keren heb ik een post interessant of geweldig gevonden van mensen die blij verrast waren door een presentje of attentie vanuit hun werkgever. De veelgebruikte teksten daarbij waren “Aangenaam verrast door mijn werkgever”, “Wat een mooi gebaar van mijn organisatie”, “Trots om onderdeel uit te maken van deze club”, “blij verrast, want dit had niet gehoeven”. En vanuit de werkgever stonden teksten op het presentje in de trant van “Dank voor je inzet” of “We zijn trots op je”. Pure waardering die niet verstuurd was als we gewoon door waren blijven rennen. En dat vind ik echt mooi aan deze periode. Hopelijk blijven we dit vanaf nu met z’n allen doen. Ook als zaken gewoon goed lijken te gaan. Elkaar waarderen en verrassen is meer waardevol dan een salarisverhoging. En vaak ook nog eens goedkoper…. Dus werkgevers, verras en waardeer je medewerkers op de spontane momenten! Een voorwaarde is wel dat het echt oprecht is, anders heeft het veel minder zin. Noteer bijvoorbeeld 21 april 2021 in je agenda om eens goed stil te staan wat je waardeert aan de medewerkers en bedenk er een waarderingsactie bij.

Ui met peer

De waarderingsacties die op LinkedIn voorbij komen doen me terugdenken aan mijn afstudeeropdracht in 1999. Voor een groente en fruit keten moest worden uitgezocht hoe arbeidsmotivatie naar een hoger niveau getild kon worden. Samen met mijn afstudeermaatje Arnold Marshall hebben we toen veel medewerkers mogen interviewen die zeer openhartig waren. De betaling was prima, het werk was leuk en collega’s aardig. Toch ontbrak het ze aan waardering en erkenning. De leiding begreep dit niet, jaarlijks krijgen ze een salarisverhoging en aan het eind van het jaar een mooi cadeau. Maargoed, dat waren de standaard motivatieprikkels. Het personeel hunkerde naar kleine complimenten en echt verrast te worden. We hebben de leiding geadviseerd om eens spontaan een bedrijfsuitje te geven en dan niet de uitjes die in het schap lagen, want anders peren ze hem juist grapte we erbij….  Maar zonder dollen, de strekking was vooral: Geef aandacht, verras en zorg voor spontane oprechte waardering, dat waarderen ze veel meer dan de standaard attenties. Hier geloof ik in, want het is dan veel meer een beleving dan bijvoorbeeld een standaard bonus, behalve dan als je bij de KLM werkt… dan is het alsnog een beleving.

Het woord

Waarderen, eigenlijk is “waarderen” ook wel een gek woord. Volgens de Dikke van Dale betekent het woord letterlijk “op waarde bepalen/schatten” en “op prijs stellen”. En is het nou waard-eren of waar-deren? Bij waard-eren, zou je kunnen zeggen dat er staat dat we de waard willen eren. De waard is de herbergier of kastelein, tja die wil ik best eren hoor, maar dat dekt niet de lading voor de rest. En hoe staat het dan bij werkgever/leidinggevende ten opzichte van de werknemers? Bij waar-deren staat er zelfs letterlijk je handel schaden …  of nog erger de waarheid schaden… dat lijkt me in beide gevallen het tegenovergestelde van wat we bedoelen met waarderen. Wellicht is waar-eren wel een veel betere term!?

In het Engels betekent waarderen appreciate. Wat dat betreft zijn de Engelse taalheren van vroeger ver hun tijd vooruit, want kijkend naar mijn waarderende verjaardaggroeten zijn de meeste via de app binnen gekomen.

APPreciate mates! Cheers!

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.
Het boek "OWL by myself" bestel je hier.


Lees meer artikelen

Het is al weken lang Corona voor en Coro-na. Iedereen heeft het er wel over en ook ik ontkom niet aan dit onderwerp. Met een gezin thuiswerken en lesgeven is op z’n zachts gezegd onwennig. Diverse leuke uitjes zijn …

 18 May 2020

Wees gerust, dit is niet een blog over het Corona Virus en de daarbij behorende maatregelen. Want zo langzamerhand weet ik niet meer wat ik daarvan moet vinden. Behalve dan dat de te nemen maatregelen verklaarbaar zijn, maar mij persoonlijk …

 15 Mar 2020