Soft kills

Eind september mocht ik weer eens de rol van trainersacteur oppakken. Acteren is een beetje een uit de hand gelopen hobby van mij geworden. Momenteel ben ik bijvoorbeeld in volle voorbereiding voor een show met ROMA, op 29 januari spelen we de voorstelling up-date in Lebret in Oosterbeek. Ik kijk enorm uit naar deze voorstelling, maar daarnaast geniet ik ook extreem van het bedenken en oefenen van deze show. Tijdens het oefenen lachen we samen heel wat af, geweldig! Daar waar het kan zet ik acteren dan ook graag in voor werk, zoals bij teambuildingsessies, workshops of dus als trainersacteur. Kortom, ik zeg graag “ja!” tegen dit soort klussen. En helemaal leuk wanneer mijn oude werkgever VolkerWessels Telecom me hiervoor vraagt. Een (act)eer om te mogen doen.

Softijs

De opdracht was als volgt: Een groep talentvolle Finance collega’s van het concern VolkerWessels hebben een leertraject waarbij ze langs de diverse disciplines gaan en eind september komen ze bij VolkerWessels Telecom. Naast een werkplekbezoek en informeren hoe zaken hier worden opgepakt willen we ook bewustwording creëren dat het niet alleen om hard skills gaat maar juist ook om de soft skills. Hiervoor willen we met rollenspellen gaan werken en zetten we jou graag in als trainersacteur.

Super leuk om te doen, zeker met een Financegroep want dat is toch vaak een ver-van-hun-bed-show. Samen hebben we drie cases verder uitgewerkt en de bijbehorende opzet bedacht. Maar één ding bleef hangen… “soft skills”. Vrijwel iedereen weet wel wat ermee bedoeld wordt, maar waarom noemen we het eigenlijk soft skills? Soft is in veel gevallen maar negatief, behalve misschien dan bij softijs of software. Doe je soft, dan doe je al snel slap, onzeker of zacht en dat is meestal niet positief bedoeld. In De Dikke van Dale vind je trouwens geen vertaling voor soft skills. Wikipedia geeft aan dat deze zachte vaardigheden over persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden gaan.

Zoetigheid

De bijeenkomst was in Papendrecht en onderweg daar naartoe reed ik door de Betuwe en zag ik een groot advertentiebord voor appelen van Fruit Masters met de tekst “Lekker zoet, maar niet soft” met de toevoeging “het is een zelfverzekerd appeltje”. Dit was toch wel een bevestiging dat we de term soft skills hard moeten killen. Voordat we met de rollenspellen begonnen heb ik de deelnemers daarom gevraagd om eens na te denken over een alternatieve naam voor soft skills.

Nadat we goed hadden ingezoomd op communicatiestijlen, persoonlijk gedrag en omgangsvormen hebben we drie leuke rollenspellen neergezet waarin ik achtereenvolgend een dominante projectmanager, een wazige directeur en een introverte (ik zou bijna zeggen softe) boekhouder mocht spelen. Heerlijk en leuk om te doen! Vervolgens kwamen we terug op mijn eerste vraag “een ander woord of omschrijving voor soft skills” en kreeg ik de volgende suggesties vanuit de groep:

 • Luister skills
 • Respectvolle communicatie
 • Competenties
 • Pub skills of kroegpraat
 • Communicatief interesseren
 • Doelgericht communiceren
 • Versterk jezelf
 • Effectief communiceren
 • Omgangsvaardigheden
 • Human being

Softie

Dit zijn zeker leuke suggesties en omdat ik van omdenken en originaliteit houd heb ik de deelnemer die pubskills inbracht beloond met een prijsje; mijn boek waar genoeg over omgangsvormen en communicatie staat beschreven.

Ondanks deze suggesties ben ik er nog niet uit wat nou echt een goede vervangbare naam zou zijn voor soft skills. En als een soort van softdrugs bleef die vraag door mijn hoofd malen. Zomaar wat suggesties die ik overweeg:

 • Warmhartig
 • Goed verbonden
 • Smart skills
 • Menselijk communiceren
 • Ik begrijp jou en wij begrijpen wij filosofie
 • Natuurlijke omgangsvormen
 • Begrijpend babbelen
 • Interesse vaardigheden
 • Aandachtig aandacht geven
 • Ziel en zaligheidsgesprekken

Her en der dekt het de lading en ik vind alle suggesties van de groep en van mezelf leuker dan soft skills, maar ben er nog steeds niet uit welke het moet worden. Daarnaast is er vast nog een beter alternatief, dus laat die zeker achter in de reacties onder deze blog. En na al dat nadenken over soft skills bedruipt me ook het gevoel wat moeten we in hemelsnaam vinden van “hard skills”? Want dat is eigenlijk helemaal een erge en enge term… of ben ik als ik daarover begin maar een softie?

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.
Het boek "OWL by myself" bestel je hier.


Lees meer artikelen

  In mijn blog “Listig Geëmer” vertel ik jullie over mijn bucketlist, die rond 2008 was gemaakt. In 2017 had ik nog slechts twee punten openstaan uit deze wensenlijst. Allereerst een voetbalwedstrijd uit de Engelse competitie zien, deze werd in november …

 27 Nov 2021

Nou het heeft even geduurd, meer dan 16 weken zelfs, maar hier weer een blog van mij. De reden dat het wat langer heeft geduurd is simpel: Ik had er blijkbaar de rust niet voor. De afgelopen maanden voelde als …

 23 Aug 2021