Gelijkheid (M/V) gezocht

Jongens zijn ieuw en meisjes zijn stom. Zo ging het vroeger bij mij op school en zo gaat dat nu bij mijn kinderen ook op school. Horen bij een groep en je afzetten tegen de andere groep. Niets mis met deze uitdaagstrijd op jonge leeftijd.
En ook op oudere leeftijd vragen we ons af waarom mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. En ondanks dat we in een steeds meer gender neutrale samenleving bivakkeren verwacht ik dat deze vraag ook over ruim 30 jaar nog steeds gesteld kan worden door bijvoorbeeld mijn zoons of dochter. Je verbazen over de emoties of het gedrag van de andere sekte. Niets mis met deze zoektocht op latere leeftijd.
 

Het vrouwproces

Blijft alles dan zoals het is?
Absoluut niet, bekijk maar eens hoe de positie van de vrouw gigantisch veranderd is!

Toen ik de leeftijd van mijn kinderen had en klaar met school was, dan was mijn moeder thuis.
Mijn moeder werkte niet en dat was heel normaal.
Toen ik een kind was heeft ze wel haar studie Pedagogie op de Universiteit in Leiden afgemaakt. Dat was weer wat minder normaal.

Wanneer mijn kinderen nu uit school komen haal ik ze veelvuldig op.
Ik combineer dat met mijn werkzaamheden en dat is hedendaags heel normaal.
Wanneer ze naar een kinderfeestje gaan wordt er tegenwoordig een groepsapp aangemaakt waar ik vaak als enige vader aan deelneem tussen al die enthousiaste moeders. Dat is dan dus nog wat minder normaal.

Mijn moeder heeft OWL ooit opgericht en gaf voornamelijk trainingen en workshops bij de VVAO. Dat is een Vereniging voor Vrouwen met een Academische Opleiding. In haar tijd was dat nog niet een gigantische vereniging, want het aanbod van vrouwen met een academische opleiding was immers een stuk kleiner. Nu staat er op de site dat er zo’n 3.250 leden zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer groepen of initiatieven voor vrouwen die hoog opgeleid zijn en/of leiderschapservaringen hebben. In de tijd van mijn moeder begrijp ik heel goed dat dit er was, deze vrouwen hadden echt een achterstand ten opzichte van mannen als het gaat om zichzelf te kunnen positioneren in het werkveld en dus bepaalde functies te krijgen. Dat voelde terecht onterecht, dus geweldig om zo samen te kunnen optrekken. Nu anno 2020 denk ik eigenlijk “waarom zijn deze initiatieven er nog”? Waarom een afzonderlijke groep in plaats van een geheel? Want we willen toch juist gelijk behandeld worden? Dit bedoel ik niet verkeerd richting de vrouwen, maar blijkbaar voelen zij zich nog niet voor vol aangezien en zoeken ze steun bij elkaar. En dat mag iedereen zich aantrekken. Zelf ervaar ik empathisch leiderschap als veel prettiger en functioneler dan resultaatgericht leiderschap. En laten vrouwen daar overwegend veel beter in zijn dan mannen. En daarnaast vind ik humor super belangrijk en tja daar zijn mannen in mijn ogen gewoon weer een stuk beter in dan vrouwen. Kortom, het gaat meer om wat daadwerkelijk past en het mag nooit om de sekte gaan. Daarom moet het ook niet een doel zijn om een bepaald percentage vrouwen in een bestuur of MT te hebben zitten, het doel moet zijn om iedereen een gelijke kans te geven. En daarin is inmiddels al behoorlijk veel in veranderd, althans de werled van vandaag is op dit gebied totaal niet te vergelijken met de wereld van 30 a 40 jaar geleden. En dat is mooi!
 

Haar op de tanden, niet op de wangen

Willen we voor volledige gelijkheid, dan graag de verschillen omarmen en het hokjes denken diep wegstoppen en daarom hoop ik dat we zsm stoppen met termen als Metroman en Powervrouw.

De term Metroman werd eind jaren 90, begin 2000 gelanceerd. Mannen die zich goed verzorgden, modieus gekleed waren en ook nog eens sympathiek geïnteresseerd in de medemens waren, dat zijn Metromannen en zo hoorde het. Bedankt nog David Beckham voor het leggen van die onhaalbare lat, maar dat terzijde. Tegenwoordig hoor je de term Metroman gelukkig niet zoveel meer. Ondanks dat ik best een Metroman kan zijn, wil ik dat niet enkel en alleen zijn. Misschien vandaar wel die compenserende baard, haha. Overigens noemde we vroeger een Metroman gewoon een Dandy en daar konden we smakelijk om lachen. Over verandering gesproken, ineens hoorde je als man een Metroman te zijn en ik denk dat dat niet goed is. Gewoon jezelf zijn en leren dat dingen anders kunnen, daar heb ik meer mee.
Om die redenen heb ik ook niets met de term Powervrouw, een term die je tegenwoordig te pas en te onpas voorbij ziet komen. Is dit een vervolgstap op “girlpower” van de spicegirls?? Waar de term ook vandaan komt, ik weet het niet. Het valt me alleen op dat deze vooral door vrouwen zelf gebruikt wordt, wat dat betreft een overeenkomst met de term Metroman.....
Een Powervrouw, was dat 15 jaar geleden niet gewoon een vrouw met haar op haar tanden? Oftewel een Kenau? Vreemd trouwens dat Kenau een soort scheldwoord is geworden voor een type manwijf, terwijl Kenau een fantastische dappere vrouw was die verzet bood tegen de Spanjaarden in tijden van de tachtig jarige oorlog. Ik vraag me echt af wat men nu wil aangeven met de term “Powervrouw”? Is dat een sterke, succesvolle en getalenteerde vrouw? Dan is die term toch vrijwel op iedere vrouw te plakken? Of nog liever gezegd op ieder mens, want iedereen heeft zo zijn eigen kracht, successen en talenten. Daarvan ben ik overtuigd. Laten we vooral elkaars talenten respecteren en voor gelijkheid en dus gelijke kansen gaan. Daarom hoop en verwacht ik dat op de biologie na, een vrouw draagt nou eenmaal een kind en de man niet met alle biologische gevolgen die daarbij horen, er wederzijds geen verschillende behandelingen meer zijn tussen man en vrouw.

 

Sjonge jongen!

Hierdoor vraag ik me wel meteen af hoe dit tegenwoordig geregeld is in het koningshuis. Een Koning is namelijk hoger dan een Koningin. Wanneer Amalia straks trouwt en Koningin wordt, krijgt haar man om die reden de titel van Prins… Terwijl Maxima wel Koningin is geworden als partner van Koning Willem-Alexander. En wat was er gebeurd indien Ariane bijvoorbeeld als jongen geboren was? Was hij dan de troonopvolger? Voor zover ik weet is de oudste zoon namelijk nog steeds de troonopvolger en dat is vreemd. (Eigenlijk ook om standaard voor het oudste kind te kiezen, maargoed je moet wellicht iets vastleggen). En wat gaat er gebeuren indien Alexia zich als een man in een vrouwenlichaam voelt en zich laat ombouwen? Is hij dan alsnog de troonopvolger? Eigenlijk interessante vragen om eens over te discussiëren. Of kunnen we beter onze discussietijd spenderen aan de rol van het koningshuis anno 2020? Koningin Beatrix vond ik altijd bijzonder en echt een moeder die het land troost kon brengen, terwijl haar zoon Willem Alexander in volle crisistijd doodleuk het vliegtuig pakt voor een reisje naar zijn villa in Griekenland. Misschien is het wel verstandig om na het dichten van de kloof tussen man en vrouw de kloof tussen adel en volk gewoon af te schaffen. Wie weet heeft de eerste vrouwelijk Minister President het lef om dat te realiseren, dat zou nou echt mannelijk politiek regeren zijn!

 

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.
Het boek "OWL by myself" bestel je hier.


Lees meer artikelen

Een beetje lachen is altijd goed en helemaal in deze tijd is dat extra lekker, toch? Daarom heb ik me weer eens gestort op grappige zinnen. Want lachen om zinnen, dat is zinvol ook als de zin onzin is. Zeg …

  7 Nov 2020

Onlangs zag ik bij het programma de beste zangers (mooi programma trouwens) zangeres Tabitha het liedje “Ik hou van mij” zingen voor Miss Montreal. Het origineel is van cabaretier Harrie Jekkers en op die manier ken ik dit …

  2 Oct 2020