Pompidommetje

 

Ik was nog maar net begonnen bij mijn opdracht bij InShared, wat een leuk bedrijf (!) trouwens, toen er meerdere wandel initiatieven mijn kant op werden gedropt. Zo kwam het initiatief the daily mile (iedere dag 1 mile/1,6km lopen) van Erben Wennemars voorbij. Het “ommetje”, een app vanuit de hersenstichting in samenwerking met breinspecialist Erik Scherder die stimuleert om dagelijks een ommetje te maken, werd aangedragen. En tot slot werd geopperd om samen, virtueel, naar Berlijn te wandelen met heel InShared. We besloten om de initiatieven te bundelen. Bij het ommetje namen we een bedrijfsaccount wat ik ging beheren. Op die manier steunden we direct de Hersenstichting, iets wat past bij het roze hart wat InShared heeft (medewerkers kunnen onder die naam goede doelen aandragen die gesteund worden vanuit InShared). Als beheerder kan ik zien hoeveel uur alle deelnemende medewerkers gelopen hebben en op basis van het aantal uur berekenden we de route naar Berlijn. Een leuk initiatief en in rap tempo hadden we ons doel bereikt. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik zelf een rekenfout had gemaakt, dus op het moment dat ik vertelde dat we Berlijn hadden bereikt, was dat al voor de derde keer… Virtueel hadden we inmiddels een retourtje Madrid gewandeld. Kortom, foutje bedankt… In de woorden van onze koningingezegd: “Ik was een beetje dommetje”. Ondanks dat was vooral het doel bereikt dat men lekker aan de wandel gaat, iets wat best noodzakelijk is in deze tijd van Teams, Zoom en Google meet vergaderingen.
 

Practise what you preach, and learn!

Als beheerder deed ik dus verslaglegging over onze route en probeerde ik de mensen te enthousiasmeren voor het ommetje. “Loop voor, tijdens of na je werk een ommetje, want dat is gezond!” gaf ik aan. Tja, als je dat in de groep gooit, dan moet je zelf ook meedoen. En ik kan je zeggen dat dit al bij al echt een feest is! Je zet de app aan, begint te lopen en je ziet meteen een afbeelding van een leeg hoofd wat langzaam weer volloopt met energie. “Verdommetje, dat werkt leuk” dacht ik bij mijn testrondje. En toen ik na 15 minuten even keek op de app gaf Erik Scherder aan dat een ommetje pas zin heeft indien je minimaal 20 minuten wandelt. Ik maakte het testommetje iets groter en na een half uur was ik weer thuis en sloot ik het ommetje op de app af. Direct werd een leuk hersenenweetje geopend. Inmiddels loop ik met regelmaat een ommetje. Een leuke bijkomstigheid is dat ik op die manier mijn eigen buurt aan het verkennen ben en met andere ogen waarneem. Ik zie steeds weer andere dingen en (her)ontdek ook hoe mooi het wonen is in mijn wijk Schuytgraaf in Arnhem. Dat is echt heel leuk! En wat helemaal belangrijk is, ik merk dat het lopen van een ommetje tijdens werk me echt energie geeft. Even een break van het werk, helemaal nu al het overleg veelvuldig online verloopt. Die break werkt echt verfrissend. Soms heb je zoveel dingen te doen, dat je druk bent met die drukte en merkt dat je minder scherp wordt en moeite hebt om focus aan te brengen. De break van het ommetje zorgt er bij mij echt voor dat ik daarna een stuk scherper met mijn werk bezig ben. Ik moet nu regelmatig denken aan mijn tijd in loondienst, waar ik op de kantoordagen standaard van meeting naar meeting ging en mijn pauzes gebruikte om achter de computer al etend wat zaken uit te werken. Op die dagen nam ik zelden even een half uurtje afstand om uit te kunnen zoomen. De rookmomentjes met mijn Directeur waren wat dat betreft nog de meest gezonde momentjes van de dag.
 

Daarommetje

In 2011 maakte ik van dichtbij mee dat goedwerkende hersenen niet vanzelfsprekend zijn. Vlak na zijn geboorte kreeg mijn zoontje een herseninfarct, dat was een heftige en spannende tijd. Gelukkig is nu alles goed met hem, maar niets is vanzelfsprekend ook niet een gezond brein. Vanuit deze ervaring ben ik extra geïnteresseerd in zaken omtrent het brein. Toen Micha te Wieske, een goede vriend van mij en eigenaar van OCD in Deventer, in 2013 het Breinfestijn in Deventer organiseerde en vroeg of ik daarin iets kon betekenen twijfelde ik geen moment. Naast onder andere Dick Swaab, bekent van het boek “Wij zijn ons brein” en Nelly Cooman (men vroeg vroeger zo vaak of ik familie van haar ben) heb ik daar opgetreden met mijn voormalige theatergroepje. We hadden allerlei improvisatietheater varianten bedacht waarbij bepaalde functies waren uitgeschakeld. Daarnaast zorgt lachen ervoor dat stoffen in de hersenen vrijkomen, de zogenaamde geluksstoffen. Hierdoor voel je jezelf ontspannen en meer opgewekt, wat weer een positief effect heeft op het immuunsysteem. Het was uiteraard een eer om zo een bijdrage te mogen leveren aan dit bewustzijn festival. Diezelfde Micha organiseerde afgelopen jaar twee mini colleges, in de eerste college legde Erik Scherder uit hoe belangrijk het is om je hersenen uit te dagen en in de tweede college vertelde Charlotte Labee over het belang van voedsel voor je hersenen en hoe je hersenen in balans kunt brengen. Ik merk dat dit soort informatie echt mijn interesse heeft, dus ik kijk uit naar de volgende college!
 

Het zijn wel je hersenen weetje

Vanuit het ommetje ontvang ik na iedere wandeling dus een informatief weetje. Uiteindelijk kun je er 45 openen, ik heb er inmiddels 22 geopend (net zoals bij voetbalplaatjes verzamelen, kun je soms dezelfde krijgen). De leukste vijf hersenenweetjes die ik tot nu toe heb ontvangen zijn:

  • Bewegen kan het risico op geheugenproblemen en dementie verkleinen. Door regelmatig te bewegen, vergroot je de hippocampus, een belangrijk hersengebied voor het geheugen. Naarmate mensen ouder worden krimpt de hippocampus. Bewegen kan dit proces mogelijk vertragen.
  • Hoelang het duurt om van gedrag, zoals het lopen van een ommetje, een gewoonte te maken kan per persoon verschillen van zo’n 18 tot 254 dagen. Gemiddeld duurt het 66 dagen. Bij het creëren van een gewoonte wordt een nieuw patroon van verbindingen aangelegd in de hersenen. Dat kost tijd en herhaling, maar je hersenen zijn er superblij mee. Dus houd vol!
  • Rond het 30e levensjaar neemt het hersenvolume af, zonder dat we daar veel van merken. Rond de 50 jaar gaan bepaalde functies merkbaar minder goed werken. Je hersenen blijven prikkelen is belangrijk om je hersenen gezond te houden!
  • Je hersenen regelen alles wat er in het lichaam gebeurt. Dit alles kost ontzettend veel energie en zuurstof. Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben.
  • Neem een andere route tijdens je Ommetje. Het is belangrijk om af en toe het automatisme te doorbreken. Door nieuwe dingen te doen, maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen.

Daarnaast kwam ook de tip voorbij om tijdens het ommetje naar muziek te luisteren. Muziek heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Het kan stress verminderen en je stemming verbeteren. Regelmatig doe ik mijn koptelefoon op tijdens een ommetje en luister ik naar klassieke muziek uit deze tijd. Ook al een nieuwe ervaring op zich. Vaak is dat filmmuziek en dat is alleen al een mooie beleving. Al wandelend door de buurtnatuur waan ik me dan alsof ik op een groot avontuur ben in mijn eigen hertogdommetje….

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.
Het boek "OWL by myself" bestel je hier.

 


Lees meer artikelen

Werving & Selectie vond ik altijd een van de leukere instrumenten binnen de HR cyclus. Over het selecteren heb ik eind 2017 al eens een blog geschreven (Selectleren). Nu is de wervingskant aan de beurt. Ik schrijf overigens met opzet …

  2 May 2021

  Afgelopen 12 maanden zijn me drie zaken enorm opgevallen…. Wat heeft Corona de wereld veranderd Wat een fantastisch weer hadden we Wat kunnen Nederlanders klagen zeg Vanuit mijn levensmotto “wat je aandacht geeft groeit” begrijp ik al het geklaag niet goed. Tuurlijk, soms is …

 26 Mar 2021