Moet je kijken!


Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen en het maar eerlijk bekennen… het zit namelijk zo: “Ik kijk graag naar televisie!” Zo dat is er uit, een hele openbaring in deze tijd waarin menigeen zegt dat ze de laatste tijd steeds minder tv tot helemaal geen tv kijken. Nou ik dus wel, ik kijk met veel plezier naar mijn grote scherm in de woonkamer of ons kleinere scherm op de slaapkamer. Samen met mijn zoontje kijk ik bijvoorbeeld graag naar Expeditie Robinson en Wie is de Mol. Met mijn dochter geniet ik bijvoorbeeld van de Masked Singer of gewoon een Disneyfilm. Zelf kan ik erg genieten van programma’s als “Even tot hier”, “De beste zangers”, “Studio Voetbal”, “Veronica Inside”, “RTL darts” en ga zo maar door. Is dat alles? Welnee, samen met mijn vrouw hebben wij de grote hobby om Netflix series te bekijken. Als het even kan in het weekend, lekker met een ontbijtje op bed. Heerlijk joh!

 

Kijkje in de historie

De laatste serie die we recent afgekeken hebben was Downton Abbey, een Britse televisieserie over het wel en wee in een groot Engels landhuis gedurende de periode 1912 -1925. Aanvankelijk had ik eigenlijk niet eens zin in deze serie, het leek me wat saai. Maargoed, als ik iets leuk vind om te kijken zijn het series (of films) die afspelen in een bepaald tijdperk. Dat soort series laten me zien hoe het leven toen kon zijn. Daarom vind ik series als Vikings, Black Sails en Rome geweldig om te kijken. Maar ook Narcos, Peaky Blinders en bijvoorbeeld The Crown vind ik daarom erg de moeite waard. Zo waan ik me in een bepaalde tijd waar ik vervolgens graag over na ga denken. Eenzelfde ervaring heb ik trouwens met het bezoeken van oude steden. Downton Abbey begon weliswaar inderdaad wat saai en stijf, maar heeft me vervolgens verre van teleurgesteld. Een fascinerende serie bestaand uit 6 mooie seizoenen, waarin de verschillen tussen de standen goed in beeld worden gebracht. Zo heb je zowel een verhaallijn over de rijkere elite als de bedienden van deze elite.

 

Downton kijken

Ik vind het vooral fascinerend dat dit alles slechts zo’n 100 jaar gelden afspeelde en ik me (weer) realiseer wat er wel niet allemaal is veranderd in slechts 100 jaar. In deze serie zie je bijvoorbeeld de introducties van elektriciteit, radio, telefoon, grammofoonplaat en föhn. Vooral de reactie van de oma van Dowton Abbey vind ik standaard geweldig, die mot er namelijk niets van hebben. “Bah, alles is zo licht, geef mij maar kaarsen”. Ze moesten rond 1921 eens weten hoe het er slechts 100 jaar later aan toe gaat, dat we dan gewoon niet zonder smartphone kunnen laat staan zonder elektriciteit! Naast dit soort ontwikkelingen vind ik het nog leuker om de sociale ontwikkelingen te zien tijdens de serie. Een vrouw van stand die werkt, of iemand uit de elite groep die een relatie krijgt met iemand uit de middenklasse, seks hebben en zelfs een kind krijgen voordat er getrouwd is, homogevoelens hebben, een relatie met een donker gekleurd persoon of niet opstaan voor iemand met een hogere positie. Allemaal voorbeelden van hoe het niet “hoort”. De neus werd makkelijk voor de ander opgehaald en het nederige spatte er vanaf de andere kant vanaf. Wat een kortzichtige tijd was het eigenlijk, wat dat betreft ben ik blij dat er al veel veranderd is anno 2021. Alhoewel ik nog steeds grote moeite heb met mensen die zich beter voelen, voornamelijk omdat ze in een rijk gezin geboren zijn. Gedurende de zes seizoenen zie je de opstelling jegens elkaar al aardig afnemen en ook het hele huishouden veranderd aanzienlijk. Het werk van de bedienden die de mensen aankleden, eten serveren en eigenlijk alles regelen in huis neemt enorm af, toch kan men zich rond die tijd niet bedenken dat dit soort werkzaamheden volledig uitsterven.

 

Kijkje in de toekomst

Als we de lijn van Dowton Abbey naar nu eens doortrekken met honderd jaar, dan kan het niet anders dat de verschillen van toen met nu nog niets zijn met die van nu en over 100 jaar. Ik zou best wel even een korte sneak preview willen naar het jaar 2121. Aan de andere kant groeit hetgeen ik dan zie me vast en zeker direct boven de pet. Dat de technologie dusdanig anders is lijkt me logisch, waarschijnlijk kan ik een hologram niet van echt onderscheiden en wie weet is honger uit de wereld omdat je met een druppel water een pilletje omzet tot een heerlijke voeding rijke maaltijd en met een snelheid waar Max Verstappen jaloers op zou zijn schiet je zonder kans op een ongeluk zo van A naar B. Dat geloof ik allemaal wel. Maar hoe gaan we met elkaar om? Voornamelijk digitaal? Is iedereen gelijk? Of zijn er juist weer andere rangen en standen? Ik ben wel heel erg benieuwd moet ik zeggen. En over welke banen anno 2021 kan men over honderd jaar niet bedenken dat ze bestaan hebben? Zoals wij nu niet kunnen bedenken dat er iemand was om je aan te kleden of te wekken. Als ik nu een gok moet wagen vallen Secretaresse, Bezorger (zowel post, pakket als thuisbezorg) en Influencer onder deze categorie en zijn dat beroepen die mijn kleinkinderen straks niet kunnen uitleggen aan hun kleinkinderen. Maar uiteraard ben ik erg benieuwd wat jij verwacht in het jaar 2121? Welke uitvindingen zijn gerealiseerd? En welke beroepen bestaan niet meer volgens jou? Schrijf ze s.v.p. onder deze blog bij reacties. Wie weet kunnen ze daar in 2100 een serie over maken, want ik neem aan dat we dan toch nog wel gewoon allemaal televisie kijken, toch?

 

 

Andere blogs van Matteo lees je hier.
Het boek "OWL by myself" bestel je hier.


Lees meer artikelen

We zitten in de laatste maand van 2021. December is uiteraard de maand van Sinterklaas, Kerst, de top 2000 en oliebollen. Maar ook de maand van terugkijken naar het afgelopen jaar. Velthuis en Kemper zongen ooit ik wou juist dat …

 20 Dec 2021

  In mijn blog “Listig Geëmer” vertel ik jullie over mijn bucketlist, die rond 2008 was gemaakt. In 2017 had ik nog slechts twee punten openstaan uit deze wensenlijst. Allereerst een voetbalwedstrijd uit de Engelse competitie zien, deze werd in november …

 27 Nov 2021