Het is Net-werken

Mijn nieuwe leventje is nu ruim een maand oud en ik moet zeggen, het bevalt erg goed. Het voelt voornamelijk relaxt aan en dat is voor nu best genieten.

 

Stilte na de storm

Mensen om me heen stellen wel continu vragen als
Heb je al opdrachten?
Loopt het al een beetje?
Ga je het financieel allemaal wel redden?
Vind je het niet erg spannend allemaal?


Voorlopig maak ik me, tot mijn eigen verbazing, niet bepaald druk over deze vragen of de gewenste antwoorden daarop. Ik pak het allemaal op een rustige manier aan. Dat was ook wel even nodig, moet ik bekennen, na een behoorlijk druk eerste kwartaal van 2018. Allereerst was ik bezig met het afbouwen van mijn werkzaamheden bij VolkerWessels Telecom, maar omdat mijn opvolger pas per juni start viel er weinig over te dragen en heb ik alles op alles gezet om alvast zoveel als mogelijk in het vooruit te werken. Waaronder een gehele vlootschouw + vervolgacties vielen. Daarnaast werkte ik twee dagen per week als coach bij Nebest en gaf ik samen met Chantal Walg twee workshopdagen bij Vilente, wat de nodige voorbereiding vroeg. Kortom, april was echt even een zogenaamde noodzakelijke balansmaand voor mij.

 

A pril begin

Desondanks zat ik natuurlijk ook niet stil. Wat deed ik dan allemaal zo in april? Allereerst had ik een kennismakingsgesprek met iemand over een persoonlijk coachingstraject. Na dat gesprek besloten we om dit traject daadwerkelijk op te starten en de eerste twee sessies hebben plaatsgevonden in april.

Ook maakte ik kennis met een bedrijf in de buurt van Dieren. Zij zochten iemand met HR-kennis voor twee dagen in de week. Omdat de opdracht in eerste instantie administratief gericht was en pas later gericht op organisatieveranderingen leek het beide partijen beter om niet nu met elkaar in zee te gaan, maar wellicht later wel. De wederzijdse klik was in ieder geval aanwezig.
Daarnaast had ik een aantal ontmoetingen met mensen die ook als zelfstandige werken of willen gaan werken. Bij de een was het thema werkplezier, bij de ander acteerwerk en weer een ander werkt al als zelfstandige in het HR-veld.

Ik sprak met verschillende bedrijven over mogelijke teamdagen. Met één bedrijf ook al overeenstemming bereikt! En het andere bedrijf is ook enthousiast.
Verder begon ik met het afnemen van assessments voor een Planningsafdeling. De eerste uitkomsten besprak ik in april met ze en later in september volgt een leuke teamdag voor deze groep.

Ik werd gevraagd voor een onderzoeksvraagstuk over reisuren en ben hieraan voorzichtig begonnen. Tot slot heb ik nog een choachingstraject voor managers afgestemd en hiermee ga ik in mei en juni aan de slag. Kortom, leuke dingen allemaal. Het is net werken zeg maar, alleen dan anders.


Netwerken

De overeenkomst tussen alle verschillende genoemde activiteiten is mijn netwerk. Stuk voor stuk zijn deze activiteiten namelijk ontstaan vanuit mijn netwerk. De ene keer betrof het een oud-werkgever, de andere keer benaderde iemand uit mijn netwerk mij met een vraag of opmerking zoals:

Ik sprak laatst iemand en moest daardoor aan jou denken, vind je het goed dat ik jullie aan elkaar voorstel?
Bij een partij waar ik af en toe werk zoeken ze iemand met HR kennis en ik dacht meteen aan jou. Interesse in een gesprek?
Ik ken iemand die behoefte heeft aan coaching, het liefst bij iemand die hij niet kent. Mag hij jou een keer bellen voor een afspraak?

Afgelopen maand werd mij dus duidelijk hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben van fijne en leuke mensen die jou ook iets gunnen. Andersom deed ik het overigens zelf ook, ik had namelijk iemand geïntroduceerd bij mijn vorige werkgever. Ik had haar ooit een keer gesproken, ze maakte indruk en toen een vacature ontstond gooide ik een balletje bij haar op. Ze is op gesprek gegaan, de klik was wederzijds en per mei is ze gestart bij VolkerWessels Telecom. Twee partijen belangeloos blij gemaakt, dat voelt goed.

Mijn oudste zoon zit op de middelbare school en moest een stage vinden. Voordat ik aanbod om eens in mijn netwerk mee te kijken was hij zelf de Decathlon in Arnhem binnen gestapt en vervolgens mocht hij beginnen. Mooi dat zijn eerste netwerkgesprek meteen een succes was! En uiteraard ben ik erg trots dat hij deze actie uit zichzelf deed.


Workshop over netwerken

Begin dit jaar had iemand uit mijn netwerk mijn naam laten vallen bij Andrew David, een netwerkspecialist. Andrew nam contact met me op om kennis te maken en te bekijken of we elkaar kunnen versterken. We besloten om de workshop “Netwerken met een lach” op te zetten. Hij vanuit zijn kennis en ervaring qua netwerken en ik voeg daar mijn kennis met een goede vleug improvisatietheater aan toe. Meer informatie kun je vinden op https://www.bureau-owl.nl/lachendNetwerken.html


Durf te vragen

#dtv is een veel gebruikte hashtag op social media. Hierbij deelt iemand aan zijn of haar netwerk een vraagstuk met de hoop dat iemand daadwerkelijk helpt. Als experiment ga ik dat middels deze blog ook doen. Over het algemeen worden mijn blogs best aardig gelezen via LinkedIn en wellicht ook via Twitter. Twitter kan ik niet echt volgen, maar mijn laatste blog was op LinkedIn bijvoorbeeld door ruim 8.250 personen bekeken, dus dat is een mooi aantal. Ik ben benieuwd of iemand mij kan helpen met de volgende vijf vraagstukken, danwel iemand kent. Indien dat het geval is, reageer dan bij LinkedIn of Twitter op dit artikel door het nummer van mijn vraagstuk te noteren en de persoon in kwestie te taggen/benoemen. Ik neem dan vervolgens contact op met deze persoon en wie weet kunnen we elkaar zo helpen. Hierbij de vijf vraagstukken:

  1. Samen met Rodney Cesar ben ik het komische duo ROMA. Nu zoeken wij voor een theatervoorstelling een ruimte in Arnhem waar wij gratis of tegen een laag tarief kunnen oefenen.
  2. Met regelmaat werf ik mee voor een organisatie in kerstpakketten. Zij zoeken in Barendrecht/Delft, Amsterdam en Best Commercieel Adviseurs. Voor deze functie wordt flexibiliteit gevraagd, gemiddeld werk je 24/28 uur per week. Commercie en creativiteit zijn uiteraard erg belangrijk.
  3. Zelf zoek ik een HR- interim opdracht voor maximaal 3 dagen in de week. Wie kan hierin iets voor mij betekenen?
  4. Mijn voordeur is van ijzer, met daarop een houten plaat. Deze plaat is gaan loslaten en staat bol. Wie kan dit (uiteraard tegen betaling) voor mij repareren?
  5. Het lijkt mij geweldig om een keer in een spotje of een clip te acteren. Wie weet hierin de juiste ingang voor mij? Andere acteerklussen pak ik uiteraard ook graag aan.

Iedereen alvast bedankt voor het nadenken over deze vijf vraagstukken. Ik ben erg benieuwd of mijn sociale net werkt en kijk met veel belangstelling uit naar de reacties.

Hartelijke netwerk groet,
Matteo

Andere blogs van Matteo lees je hier.


Lees meer artikelen

Op 30 mei zag ik op LinkedIn een bericht van Tamara Wentink voorbij komen. Toen ik in Deventer woonde was Tamara een buurmeisje. Altijd vrolijk, enthousiast en spontaan, oftewel the girl next door en dus geliefd bij het mannenhuishouding op …

 22 Jun 2018

“Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei. Jawoll mein Schatz, es ist vorbei. Doch du must nicht traurig sein, du bist ja nicht lang allein. Denn, alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei. Mein …

  4 Apr 2018